porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Τα AirPods Pro 2 (και τα ακουστικά του walkman)

Τα AirPods Pro 2 (και τα ακουστικά του walkman)

Το ανθρώπινο μάτι είναι πολύ πιο ικανό από το αυτί. Προσαρμόζεται στο φως, στο σκοτάδι και σε όλα τα ενδιάμεσα. Εστιάζει κοντά ή μακρυά. Μπορεί να αντιληφθεί το σύνολο ή τη λεπτομέρεια. Γι' αυτό κι αν δούμε την οθόνη ενός κινητού μιας δεκαετίας πριν, ακαριαία όλα δείχνουν λίγο χειρότερα.

AirPods Pro 2
AirPods Pro 2 - Apple

Το αυτί όμως δεν είναι τόσο εκπαιδευμένο. Τα καλά ηχεία π.χ. δύσκολα ξεχωρίζουν από τα πολύ καλά. Στην ιστορία των ακουστικών μέχρι σήμερα το selling point ήταν το μέγεθος, το στυλ και η συνδεσιμότητα - όχι η ποιότητα του ήχου. Γιατί; Γιατί οι άνθρωποι δεν είμαστε ακόμα αρκετά καλοί στο να τη διακρίνουμε με ακρίβεια.

Τα AirPods Pro 2 είναι η περίπτωση που λες πως αν τα συνηθίσεις, το να επιστρέψεις σε κάποια παλιά σου, όποια κι αν είναι αυτά, είναι δυσάρεστο.

Γιατί, αν εξαιρέσουμε την τιμή, τα AirPods Pro 2 τα κάνουν όλα πάρα πολύ καλά.

Ο ήχος είναι πολύ καλός. Δεν είναι άριστος. Άριστος γίνεται όταν ακούς σε Dolby Atmos mode, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και η μουσική θα πρέπει να υποστηρίζει την τεχνολογία. Το Apple Music το κάνει, το Spotify που προτιμώ το υπόσχεται χρόνια, αλλά ακόμα δεν το έχει πραγματοποιήσει. Γιατί, ναι, το Dolby Atmos είναι πραγματικά φοβερή εμπειρία για τ' αυτιά. Το ξέρουμε κι από τον κινηματογράφο.
Σε σχέση με τα Airpods; Είναι καλύτερα, υπάρχει διαφορά κι ακούγεται αμέσως.

Τα οποία Airpods τα παίνευα μεν πριν τέσσερα χρόνια, αλλά έλεγα ότι αν δεν βρουν τρόπο να ελέγχουμε την ένταση από τα ακουστικά, τότε καλύτερα να μη βγάλουν άλλα.
Εντάξει, με άκουσαν, το έφτιαξαν αυτό.
Πάρα πολύ εύκολος ο χειρισμός ακόμα κι αν τρέχεις στο δρόμο, ακόμα κι αν δεν είναι εντελώς στεγνά τα χέρια σου. Όλα τέλεια, μπράβο Apple.

Τα Airpods είναι μικροί υπολογιστές

Για να καταλάβουμε όμως τι ακριβώς είναι αυτά τα AirPods πρέπει να τα αντιληφθούμε ως μικρούς υπολογιστές. Με τον επεξεργαστή τους, το λογισμικό τους και τα όλα τους.

Το hardware το φτιάχνεις μία φορά. Αν δε βγει καλό, χάσαμε. Το software πάλι μπορεί να αλλάζει συνέχεια. Με το να ελέγχεις και τα δύο μπορείς να κάνεις πράγματα που κάποτε θα ήταν στη σφαίρα των ιδεών. Ήρθε λοιπόν μια ωραία μέρα η Apple και είπε "καλό το τι ακούμε, αλλά δε θα είχε πλάκα να ελέγχαμε και το τι δεν ακούμε";

Και το κανόνισε. Αν πατήσεις παρατεταγμένα το stem, οι εξωτερικοί ήχοι κόβονται. Εντελώς; Όχι, γιατί πρέπει να έχεις ένα minimum επαφής με το περιβάλλον. Αλλά σχεδόν εντελώς. Ιδανική κατάσταση όταν ταξιδεύεις π.χ. με αεροπλάνο. Ή σε χώρο με πολλά παιδάκια γύρω σου. Αυτό η Apple το λέει Noise Cancellation και είναι καταπληκτικό.

Με ένα ακόμα πάτημα επανέρχεσαι στην κανονική κατάσταση ή Transparency Mode. Είναι σχεδόν το ίδιο σαν να μην τα φοράς. Λίγο καλύτερο για την ακρίβεια.

Αλλά είπαμε, το software μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι. Με το τελευταίο update του λογισμικού έρχεται το Adaptive Audio, το οποίο κάνει διάφορα ωραία πράγματα.
Όταν ακούς π.χ. μουσική και ξαφνικά αρχίζεις να μιλάς σε κάποιον δίπλα σου ένταση κατεβαίνει σταδιακά μέχρι που μηδενίζεται ώστε να μην παρεμποδίζεται η συνομιλία. Και μόλις σταματήσεις να μιλάς επανέρχεται πάλι.
Ή υπάρχει ένα άλλο mode το οποίο προσαρμόζει την ένταση του ήχου με βάση τις συνήθειές σου και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι. Αν είσαι π.χ. στο δρόμο η ένταση ανεβαίνει. Αν είσαι σε ήσυχο περιβάλλον χαμηλώνει. Μόνη της.

Πρωτάκουστα πράγματα. Μαγικά καθρεφτάκια.

Μικρές σκόρπιες σημειώσεις

Οπότε επιστρέφοντας στην τιμή τους, φυσικά και λες ότι είναι πολύ ψηλά. 280 ευρώ είναι αυτά. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο. Αλλά δεν είναι το μόνο. Οι εμμονές, οι συνήθειες, το τι τελικά σε ευχαριστεί ορίζεται διαφορετικά από τον καθένα. Αυτά τα εντελώς υποκειμενικά κριτήρια όμως είναι που κάνουν κάποιον να τα αγοράσει και κάποιον άλλο να τα χλευάσει.

Έβαλα για πρώτη φορά ακουστικά στα αυτιά μου με το πρώτο μου walkman. Δεκαετία '80. Η αίσθηση του να έχεις τη μουσική μέσα στον εγκέφαλό σου ήταν κάτι σχεδόν μαγικό. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, δοκίμαζα ακουστικά και κάθε φορά η εμπειρία ήταν και λίγο καλύτερη. Ποτέ όμως δεν πλησίασε την εμπειρία της πρώτης φοράς του walkman. Όμως αυτά τα AirPods, τα Pro 2, μου φέρνουν ξανά μια τέτοια αίσθηση. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν το περίμενα.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

The nostalgia factory Το βιβλίο Excellent Advice For Living: Wisdom I Wish I'd Known Earlier