Το βιβλίο "The Art of Leadership"
Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο έχεις δίπλα σου, εικονικά ή φυσικά, ένα μαρκαδοράκι σε έντονο χρώμα που το παίρνεις και κάνεις highlight κομμάτια που θεωρείς σημαντικά, σωστά; Στο βιβλίο αυτό ήθελα να κάνω highlight τα πάντα, κάθε λέξη του.
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή.
Τι είναι το The Art of Leadership: Small Things Done Well; Είναι ένα μικρό βιβλίο, που απευθύνεται σε ανθρώπους που ηγούνται ομάδων, μικρών ή μεγάλων, συνήθως στο χώρο της τεχνολογίας και των startups.
Έχει γραφτεί από τον Michael Lopp, έναν hardcore software engineer, σήμερα στο Slack, παλιά στην Apple κι ακόμα πιο παλιά στον Netscape (όποιος δεν ξέρει τι είναι ο Netscape είναι πολύ νέος, παρακαλώ να προσέχει να μη φέρνει σε δύσκολη τους μεγαλύτερους). Ο Lopp λοιπόν έχει ένα πολύ δικό του στυλ γραφής, το οποίο περνάει και στο βιβλίο: άμεσο, νευρικό, χωρίς πολλές περιγραφές, κατευθείαν στο θέμα. Καμιά φορά επιλέγει μια πιο δύσκολη λέξη αντί της αντίστοιχης εύκολης, αλλά μετά καταλαβαίνεις ότι το έκανε με λόγο.
Αν προσέξει κάποιος τα bestsellers βιβλία, θα δει ότι έχουν συγκεκριμένα patterns στον τρόπο γραφής τους, είναι σαν να εκπαιδεύουν το κοινό τους να τα κάνει bestsellers. Αυτό δεν ισχύει εδώ, ο Lopp γράφει εντελώς όπως τον μάθαμε στο blog του.
Σε αντίθεση με το 95% των βιβλίων που ασχολούνται με την έννοια "leadership", ο Lopp δε λέει γενικότητες, μιλάει για πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το βιβλίο αποτελείται από μικρά κεφάλαια γεμάτα ξεκάθαρα παραδείγματα κι εφαρμογές όλων όσων ισχυρίζεται ο συγγραφέας. Είναι δηλαδή μια πολύ πρακτική συλλογή κειμένων για το πώς να ηγείσαι ομάδων.
Οπότε, φεύγουμε από βαρετές ιδέες του στυλ "ο ηγέτης εμπνέει τους άλλους γύρω του" και πάμε στο τι ακριβώς πρέπει αυτός ο άνθρωπος να κάνει, ώστε η ομάδα να ανέβει ένα βουνό δυσκολιών μέχρι να πετύχει το στόχο της.
(Μια παρένθεση για τα μικρά κεφάλαια: για κάποιο λόγο μάθαμε ότι το κεφάλαιο σε ένα βιβλίο είναι ένα πράγμα μεγάλο, ογκώδες και δύσβατο για να το τελειώσεις. Όχι, αυτό είναι μια ανόητη σύμβαση. Ένα κεφάλαιο μπορεί να αποτελείται από τρεις σελίδες, αρκεί να έχει λόγο να είναι τρεις σελίδες. Το κάνουν πολύ ωραία στα βιβλία τους οι Basecamp και συμβαίνει κι εδώ.
Το βιβλίο που θα γράψω μια μέρα θα έχει τέτοια κεφάλαια, τα έχω βγάλει ήδη. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.)
Κι όπως γίνεται συνήθως με τα βιβλία που εκτιμάς πολύ, μπορούν να σε χτυπάνε σε ευαίσθητα σημεία σου:
- Ο manager όπως κι αν προσδιορίζεται πιο συγκεκριμένα (project manager, product manager κ.λπ.) είναι πάνω απ'όλα υπεύθυνος για την αρμονική λειτουργία ανθρώπων. Προϊόντα; Ιδέες; Εφαρμογές; Ναι σε όλα. Αλλά προηγούνται οι άνθρωποι. Αν δεν ασχοληθείς σοβαρά με τους ανθρώπους της ομάδας σου, είσαι κάτι άλλο, όχι manager. Είσαι, ας πούμε, τσοπάνης — δεν είναι ειρωνία, υπάρχουν πολλά κοινά. Κι αυτό είναι ένα βασικό πράγμα για να θεωρήσεις τον εαυτό σου leader μια μέρα.
- Ο ηγέτης που δεν διέπεται από σωστές αρχές δεν είναι αποδεκτός, ακόμα κι αν είναι επιτυχημένος. Αυτός που δεν είναι δίκαιος, αυτός που θα διαστρεβλώσει την πραγματικότητα για να κερδίσει κάτι, αυτός που θα προκαλέσει κρίσεις για δικό του όφελος, ναι, μπορεί να πετύχει. Αλλά αυτόν τον τύπο δεν τον θέλουμε στην ομάδα μας. Ο Lopp το λέει πολύ ωραία: being unfailingly kind. Είναι ο άνθρωπός μου.
Ο Lopp, τέλος, δεν περνιέται για κάτι μεγαλύτερο από αυτό που είναι. Πολύ συχνά μέσα στο βιβλίο μιλάει για τα λάθη του, τις επιπτώσεις τους και κυρίως για το τι έκανε για να τα διορθώσει. Είναι κάτι που σε κάνει να τον εκτιμάς παραπάνω.
Μετά απ' όλα αυτά είναι προφανές, νομίζω, ότι θεωρώ το The Art of Leadership: Small Things Done Well σπουδαίο. Είναι γιατί πάνω απ'όλα ανήκει στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις που ένα βιβλίο ξεκάθαρα μπορεί να βελτιώσει έστω και λίγο όποιον ασχοληθεί σοβαρά μαζί του.