porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Ο Barack Obama και το website του

Ο Barack Obama και το website του

Η αίσθηση και η αισθητική του barackobama.com

Η κεντρική σελίδα του barackobama.com

Έχω την αίσθηση ότι αν ο Obama εκλεχθεί τελικά στο αξίωμα που διεκδικεί, θα πρέπει να οφείλεται σημαντικά και στον διαδικτυακό του τόπο. Γιατί είναι φανερό ότι αυτός και οι συνεργάτες του αντιμετωπίζουν το website τους όπως θα έπρεπε όλοι να το αντιμετωπίζουν: ως την πιο σταθερή κι αξιόπιστη μορφή παρουσίας τους σε όλους τους ανθρώπους της Γης, 24/7/365.

Προφανώς αυτό το website είναι για τον Obama το σπίτι του, που είναι καλογυαλισμένο, έγκυρο κι αποτελεσματικό. Σήμερα, ο Γεράσιμος έγραφε για τους αντίστοιχους διαδικτυακούς τόπους των πολιτικών κομάτων στην Ελλάδα. Κλαυσίγελος.

Εικαστικά, το barackobama.com βρίσκεται κοντά στα χρώματα της Αμερικής, αλλά όχι και στη μέση αισθητική της. Eίχα καιρό να δω τόσο πολύ μπλε και να με κουράζει τόσο λίγο.

Με απλές κατανοητές γραμμές αυτός ο διαδικτυακός τόπος δίνει την αίσθηση, όχι μόνο ότι περιέχει πολύ περιεχόμενο, αλλά και ότι το περιεχόμενο αυτό είναι χρήσιμο. Επιπλεόν, οι δυνατότητες των επισκεπτών να συμμετέχουν στην κίνηση του Obama δεν περιορίζονται σε ένα poll, αλλά πραγματικά βοηθούν τον υποψήφιο με ρεαλιστικές κινήσεις π.χ. την αγορά ενός t-shirt.

Το πιο ωραίο όμως είναι ότι όλα αυτά ισχύουν κιόλας!

Η συμβολή του design

Αυτό το website είναι τόσο αρμονικό για δύο βασικούς λόγους. Διέπουν κάθε επιτυχημένο website design κι όταν λείπουν η απουσιά τους είναι φανερή. Οι λόγοι είναι:

Να θυμίσω το παλιό καλό quote, ότι δηλαδή, "πολλοί μπορούν να διαλέξουν μια καλή γραμματοσειρά, αλλά μόνο οι καλύτεροι θα τιθασεύσουν την τυπογραφία". Το barackobama.com είναι υποδειγματικό σε θέματα τυπογραφίας.

Η τυπογραφία στο barackobama.com

Δε θα μπω σε αναλύσεις γραμματοσειρών και τεχνικών. Θέλω να πιάσω μόνο το ζουμί. Το παραπάνω κείμενο είναι τόσο καλοστημένο τυπογραφικά, που αν και δεν έχει καμία εικόνα, σε προδιαθέτει να το διαβάσεις.

H διαχείρηση του κενού χώρου στο barackobama.com

Αντίστοιχα πράγματα συμβαίνουν στο negative (ή white) spacing, δηλαδή στη διαχείρηση του κενού χώρου στο website. Το κείμενο δε σε πνίγει, οι εικόνες δε σε πνίγουν και γενικότερα είναι εμφανής η απουσία του άγχους ότι όλα πρέπει να μπουν above the fold γιατί οι επισκέπτες δε θα κάνουν scroll προς τα κάτω (παρεπιμπτώντως, πρόκειται για μύθο). Το αποτέλεσμα είναι ένα website που προσκαλεί το μάτι να δει και τελικά να κάνει κλικ στα ελκυστικά κουμπάκια με το συνοδευόμενο call to action π.χ. "Find out where to Vote" ή "Show your Support".

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τα καθαρά και ζωντανά εικονίδια και τα όμορφα "αόρατα" χρώματα (όλες τις αποχρώσεις του γκρι) απογειώνουν το website.

Το barackobama.com είναι ένα σχεδιαστικά άρτιο website γιατί όλα όσα αναφέρθηκαν μέχρι τώρα τάσσονται στις υπηρεσίες του βασιλιά: του περιεχομένου εν μέσω του context. Είτε πρόκειται για κείμενα, είτε για φωτογραφίες, είτε για video το όλο στήσιμο αναδεικνύει το περιεχόμενο αυτό. Αυτό το κάνει επιτυχημένο. Το ίδιο design για ένα τουριστικό site θα ήταν άχρηστο.

Η ψήφος του designer

Αν ήμουν ψηφοφόρος της Αμερικής κι αν η ψήφος μου καθοριζόταν μόνο από το τι βλέπω στο Διαδίκτυο, η απόφασή μου θα ήταν εύκολη. Vote for Obama.

Δεν ισχυρίζομαι ότι το baracobama.com είναι τέλειο (π.χ. δεν είπα τίποτα για κώδικα που έχει τα προβληματάκια του), όμως είναι μια όαση στο ξερό τοπίο των websites των πολιτικών κομάτων. Και είναι σημαντικό να ακουστεί αυτό που τόση ώρα προσπαθώ να πω, ότι δηλαδή, είναι το design που κάνει τη διαφορά.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Μήνυμα προς spammers Οι κανόνες του CSS3 και η οργάνωση CSS αρχείων από το CSS3.gr