Design στον browser
Πραγματικά δεν ξέρω πώς έχει προκύψει αυτή η συνήθεια. Εννοώ, γιατί θεωρείται default το να ξακινήσει κάποιος το design στο Photoshop. Σχεδόν κανένας από εμάς δεν το αμφισβητεί αυτό πια. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο.
Γιατί το design στον browser είναι καλύτερο
- Όταν το μέσο στο οποίο φαίνεται τελικά το αποτέλεσμα είναι ο browser, δεν είναι παράλογο το design να γίνεται κάπου αλλού; Σαν να λέμε ότι θέλω να φτιάξω ένα φαγητό για το φούρνο και το προετοιμάζω στην κατασρόλα πριν. Πόσο λογικό είναι αυτό;
- Το design απευθείας στον browser είναι ρεαλιστικό. Με άλλα λόγια βιώνω τα διάφορα states των links, το interactivity κατά τη μετάβαση από σελίδα σε σελίδα, τις διαφορές από browser σε browser κ.α. Αυτό δε θα συμβεί σε κανένα εργαλείο που υποκαθιστά τον browser.
- Μεγάλο μέρος του design ολοκληρώνεται πιο γρήγορα. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την τυπογραφία ελέγχεται πολύ καλύτερα και πιο γρήγορα μέσω CSS. Η αλλαγή σε γραμματοσειρές,
margin
,padding
,line-height
κλπ. ελέγχονται απείρως καλύτερα όταν το design γίνεται στον browser. - Το design και το στυλ είναι διαφορετικά πράγματα. Ακόμα λοιπόν κι αν πρόκειται για elements που απαιτούν γραφιστική δουλειά, ο σχεδιασμός είναι ανεξάρτητος από το εργαλείο. Αν λοιπόν πρέπει κάτι να γίνει στο Photoshop, θα γίνει. Αυτό όμως δεν επιβάλλει το εργαλείο.
Τι χρειάζεται για να είναι το design στον browser αποδοτικό
- Να μπορεί να ξεχωρίσει ο designer πότε σχεδιάζει και πότε διακοσμεί. Τα wireframes είναι design. Η διάταξη είναι design. Οι αναλογίες των γραμματοσειρών είναι design. Το grunge style όμως είναι διακόσμηση. To vintage είναι διακόσμηση. Όλα έχουν την αξία τους. Όμως δεν είναι τα ίδια.
- Να γνωρίζει ο designer άψογο κώδικα σε HTML & CSS. Αυτό θα του γλυτώσει χρόνο όταν σχεδιάζει απευθείας στον browser.
- Να μπορεί ο designer να χρησιμοποιήσει το CSS3. Μέσω του CSS3 μπορούν πολύ γρήγορα να προκύψουν π.χ. σκιές, στρογγυλεμένες γωνίες, διαφάνειες, πολλαπλά backgrounds και άλλα πολλά. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος όγκος της δουλειάς μπορεί να εμφανιστεί πολύ πιο γρήγορα πάνω στον browser. Ακόμα κι αν τελικά δεν μπουν π.χ. οι στρογγυλεμένες γωνίες μέσω CSS3, το design μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα.
Να πετάξουμε το Photoshop λοιπόν;
Όχι. Το Photoshop είναι πολύ χρήσιμο όταν, όπως είπα και πιο πάνω, το design απαιτεί γραφιστική δουλειά. Σχεδόν κάθε design το απαιτεί.
Το Photoshop όμως μου μοιάζει πια σαν ένα τεράστιο καράβι που κάποιο από τα αμπάρια του φιλοξενεί τους εργάτες που αναλαμβάνουν το web design. Γιατί να πρέπει να παρακάμψω το βασικό μου μέσο, τον browser, και να το ξαναπλησιάσω πιο αργά;
Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ενστάσεις σε όλα αυτά, τις οποίες θα άκουγα ευχαρίστως. Μακάρι να πειστώ ότι τόσος χρόνος μέχρι σήμερα δεν πήγε χαμένος εξαιτίας μιας λανθασμένης ιδέας που έχει διαδοθεί, χωρίς να την έχω ελέγξει πρώτα.
Περισσότερα που κάνουν πιο έντονο αυτό που θέλω να πω:
- Why we skip Photoshop από τους 37 Signals
- Time to stop showing clients static design visuals από τον Andy Clarke