Τα καλύτερα designs για το Διαδίκτυο και η ιστορία του ελληνικού design
Οι λίγο παλιότεροι αναγνώστες του blog θα θυμάστε ένα post σχετικά με τα καλύτερα ελληνικά designs στο Web. Στο post μιλούσα για ένα άρθρο σε ένα διεθνές περιοδικό, που θα προέβαλλε τη δουλειά των ελλήνων designers. (Αν επισκεφθείτε το post με τα πολλά σχόλια, μην ξεχάσετε να επιστρέψετε εδώ.)
Πολλούς, μα πάρα πόλλους μήνες μετά, το άρθρο δημοσιεύεται σήμερα στο Noupe κι έχω δύο λόγους να χαίρομαι: ένα για όλους μας κι έναν πιο προσωπικό.
Χαίρομαι λοιπόν, γιατί για πρώτη φορά ακούγεται στο εξωτερικό το όνομα της Ελλάδας, εννοώ ως κοινότητα, ως συνολική υπόσταση στο Web design. Για τον εαυτό μου χαίρομαι γιατί κατάφερα κι έμεινα συνεπής απέναντι στους εξαιρετικούς συναδέλφους από τους οποίους ζήτησα να συμμετάσχουν με τις απόψεις και τις θέσεις τους.
Επειδή όμως πιθανολογώ ότι θα υπάρχουν κάποιες απορίες/ενστάσεις σχετικά με το άρθρο, ας προσπαθήσω να τις απαντήσω παρακάτω. (Αν ξέχασα κάτι, παρακαλώ συμπληρώστε το στα σχόλια παρακάτω.)
- Είναι το Noupe το πολύ μεγάλο διεθνές περιοδικό που μας υποσχέθηκες;
- Το άρθρο γράφτηκε για το Smashing Magazine. Το Noupe είναι μέρος του δικτύου του, το Smashing Network. Επειδή πέρασε από 40 κύματα μέχρι να δημοσιευθεί και με το φόβο μη χαθεί εντελώς, δέχτηκα να δημοσιευθεί εκεί. Παρ' όλα αυτά και το Noupe είναι σημαντικό νομίζω.
- Γιατί άργησε να δημοσιευτεί τόσο πολύ;
- Όπως είπα και πιο πάνω, συνέβησαν πολλά. Οι υπεύθυνοι του Smashing Magazine είδαν στο πέρασμα του χρόνου ότι το άρθρο δε θα ήταν ιδιαίτερα καλό για το κοινό τους. Πολλές φορές υπήρξε ο κίνδυνος να χαθεί εντελώς. Κι αυτό ήταν κάτι που δε θα το ήθελα καθόλου.
- Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία στο άρθρο αυτό;
- Είτε μας αρέσει είτε όχι, η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το ότι ως κοινότητα στο Web design ήμασταν και είμαστε πολύ πιο κάτω από π.χ. τη Ρωσία ή την Ουκρανία ή την Πολωνία. Αυτό έκανε το προϊόν (άρθρο) λιγότερο ελκυστικό. Κακά τα ψέματα, έχουμε δρόμο μπροστά μας.
- Τι δουλειά έχει η ιστορία του ελληνικού design σε ένα showcase;
- Η σύνδεση του άρθρου με την ελληνική τέχνη και το design (Web ή μη) εντάσσεται στη λογική "θέλω να μάθω περισσότερα για τη χώρα σου στον τομέα αυτό γενικώς", που μου ζητήθηκε και το βρήκα μια χαρά χρήσιμο.
- Γιατί δε βλέπω την τελευταία έκδοση της ιστοσελίδας Χ στο άρθρο; Γιατί παρέλειψες το site Υ από τα καλύτερα ελληνικά designs;
- Γιατί, όπως συμβαίνει σε κάθε έκδοση έντυπη ή ηλεκτρονική, το κάθε άρθρο περνάει από editors κι αυτό μπορεί να καθυστερήσει πολύ τα πράγματα. Έτσι, μπορεί στο μεταξύ να έχει βγει μια νέα έκδοση ενός site στον αέρα. Ή ακόμα και να βγάλει κάποιες δουλειές έξω από το παιχνίδι. Ενδεικτικά να πω ότι κόπηκαν περίπου τα μισά από τα sites που προτάθηκαν.
- Γιατί δε ζήτησες τη γνώμη και του designer Χ;
- Για αρχή να πω ότι η επιλογή των designers έγινε μετά από πολλή περισυλλογή. Προσπάθησα να είμαι δίκαιος και νομίζω ότι δεν έπεσα πολύ έξω.
Επίσης, κάποιοι από τους designers που προσκλήθηκαν είτε άργησαν πολύ να ανταποκριθούν ή δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου.
- Τι άλλο έχεις να μας πεις;
- Ότι η συνεργασία μου με τους ανθρώπους του Smashing Network ήταν άψογη. Ο Vitaly Friedman, που ήταν ο κύριος συνομιλητής μου, ήταν πάντα ευγενέστατος. Με εντυπωσίασε ο επαγγελματισμός του και η προσπάθειά του να κρατήσει το επίπεδο του network πολύ ψηλά.
Να πω, τέλος, ότι η όλη προσπάθεια ήταν πολύ πιο δύσκολη απ' ό,τι φανταζόμουν, αλλά έτσι είναι όλες οι αρχές. Άντε και στα επόμενα!
Μια φορά ακόμα: State of Web Design in Greece