porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › MacOS -Η λίστα με τα utilities

MacOS -Η λίστα με τα utilities

QuickSilver

Η δουλειά του QuickSilver είναι να σε βοηθάει να ξεκινάς όποιο πρόγραμμα θες, χωρίς να ανατρέχεις στο Dock ή στα Applications. Απλώς πληκτρολογείς ένα συνδυασμό κουμπιών για να ξεκινήσει (εγώ έχω θέσει να είναι το Ctrl+Space) κι εμφανίζεται η παρακάτω εικόνα.

Quicksilver

Στη συνέχεια πληκτρολογείς το όνομα της εφαρμογής που θες να τρέξει. Στο παραπάνω παράδειγμα άρχισα να γράφω "text" κι εμφανίστηκε το TextEdit. Το πλέον σημαντικό utility. Χωρίς αυτό δε γίνεται τίποτα. Διατίθεται δωρεάν. Περισσότερα για το QuickSilver υπάρχουν στο website της BlackTree.

Growl

Το Growl είναι ένα σύστημα ειδοποιήσεων που σε ενημερώνει πότε συμβαίνει τι π.χ. όταν περιμένεις ν' ανεβάσεις ένα αρχείο στο sever, το Growl σε ενημερώνει πότε ανέβηκε.

Growl

Φαίνεται ασήμαντο. Όμως είναι απίστευτα βολικό και διακριτικό γιατί τρέχει στο background. Όταν το συνηθίσεις δεν μπορείς να το αποχωριστείς. Το Growl φυσικά και είναι δωρεάν. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο επίσημο website.

Paparazzi

Τι θα κάναμε χωρίς το Paparazzi; Είναι υπερπολύτιμο καθώς αναλαμβάνει να πάρει screenshots από οποιοδήποτε website χρειαστείς κι από ολόκληρη τη σελίδα, όσο μεγάλη κι αν είναι σε μήκος.

Paparazzi

Εντάξει, από την άλλη μεριά πόσες φορές θα χρειαστεί να πάρεις screenshots; Όχι πολλές. Όμως όταν θα θες να το κάνεις, θα είναι πανεύκολο κι έτσι ακριβώς όπως το θες. Αναντικατάστατο. Ένα ακόμα δωρεάν καλό software. Όλα (που δεν είναι και πολλά εδώ που τα λέμε) για το Paparazzi μπορείτε να τα βρείτε στο επίσημο website.

Flickr Uploadr

Έχεις ένα λογαριασμό στο Flickr. Θες να ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου. Ο default τρόπος είναι καλός, αλλά υπάρχει καλύτερος και βολικότερος. Είναι το Flickr Uploadr.

Flickr Uploadr

Το Flickr Uploadr χρειάζεται 0 χρόνο μάθησης, έχει άμεση απόκριση σε ό,τι του ζητάς και σου κάνει τη ζωή εύκολη. Ζεις και χωρίς αυτό, αλλά με αυτό είναι καλύτερα. Εννοείται ότι είναι δωρεάν. Περισσότερα στο στο επίσημο website.

Little Snapper

Εντάξει, καιρός ν' αφήσουμε τα αστεία. Το Little Snapper είναι το απόλυτο λογισμικό - αποθήκη screenshots. Σε αυτό φυλάσσονται όλα τα όμορφα websites που θα επιλέξεις να κρατήσεις ή τμήματα αυτών.

Little Snapper

Χάρη στην κατάταξη ανά κατηγορία και tag τα screenshots παραμένουν άριστα οργανωμένα και εύκολα προσβάσιμα. Με μια ματιά έχεις όλες τις ιδέες μπροστά στα μάτια σου. Εκτός των άλλων, το Little Snapper είναι υπόδειγμα καλοφτιαγμένου software. Πολύ έξυπνο, πανέμορφο και με το πλήθος των χαρακτηριστικών που πραγματικά χρειάζεσαι, ούτε λιγότερα ούτε περισσότερα, το Little Snapper είναι ένας μικρός θησαυρός. Κοστίζει €18.10 αυτή την περίοδο με κανονική τιμή τα $33.10. Μάθετε περισσότερα στο στο επίσημο website του Little Snapper.

On the Job

Από τότε που έμαθα και δοκίμασα το On the Job αποτελεί βασικό εργαλείο της δουλειάς μου. Η αποστολή του On the Jib είναι να μετράει το χρόνο που παίρνει ένα task.

On the Job

Είναι φυσικά προσαρμοσμένο για επαγγελματική χρήση. Έτσι, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να αναλάβει τον έλεγχο ενός ολόκληρου project με τα κομμάτια που το αποτελούν π.χ. Design, Development, SEO, Επικοινωνία κλπ. Με το που ξεκινάς να δουλεύεις βάζεις το On the Job να μετράει. Σε κάθε διακοπή το σταματάς. Στο τέλος του project μετράς πόσες ώρες σου πήρε, αν έπεσες μέσα ή όχι, πώς μπορείς να βελτιώσεις τους χρόνους σου κι άλλα πολλά. Πολύτιμο! Αξίζει και τα $39.95 που κοστίζει. Μια αναλυτική παρουσίαση του On the Job υπάρχει φυσικά στο στο επίσημο website.

Tweetie

Τι θα ήταν το Twitter χωρίς το Tweetie; Τίποτα. ΟΚ, υπερβολές.

Tweetie

Σημασία έχει ότι το Tweetie είναι ο καλύτερος Twitter client που έχω βρει. Είναι πολύ όμορφο, αλλά κυρίως δουλεύει like a charm, έχοντας παράλληλα όλα τα χαρακτηριστικά του Twitter και κάποια ακόμα π.χ. προβολή συνομιλιών. Μέχρι να βγει ένας ακόμα καλύτερος client, το Tweetie είναι βασικό στα utilities μου. Το Tweetie δίνεται δωρεάν με την περιοδική παρεμβολή κάποιων πανέμορφων διαφημίσεων. Αξίζει να βλέπει κάποιος τις διαφημίσεις αυτές. Αλλά υπάρχει και η επιλογή της αγοράς του με $19.95. Όλα για το Tweetie υπάρχουν στο πολύ όμορφο website του.

Acorn

Το Acorm μάς συστήνεται ως "The image editor for humans". Και πολύ σωστά τα λέει.

Acorn

Το Acorn λοιπόν είναι ένας κανονικότατος image editor, ικανός να κάνει όλες εκείνες τις δουλειές που η χρήση ενός προγράμματος όπως π.χ. το Photoshop είναι overkill. Πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα κάνει crop, resize, προσθέτει κάποια φίλτρα, κάνει export σε όλα τα formats για το Web και με δυο λόγια είναι ένα πολύ καλό utility. Το μόνο μου παράπονο είναι ότι είναι πολύ άσχημο. Δεν ταιριάζει καθόλου με το look and feel του Mac περιβάλλοντος και ώρες ώρες νομίζω ότι βγήκε από κάποιο πλυντήριο των Windows. Κανένας δεν είναι τέλειος. Κοστίζει $49.95 κι αξίζει κάθε του cent. Περισσότερα για το Acorn υπάρχουν στο επίσημο website.

Linotype FontExplorer

Το Linotype FontExplorer απευθύνεται αποκλειστικά στους λάτρεις της τυπογραφίας. Πρόκειται για έναν υπέροχο font viewer που μένει, κατά τη γνώμη μου, κορυφαίος στο χρόνο παρά τον ανταγωνισμό.

Linotype FontExplorer

Το Linotype FontExplorer σού επιτρέπει να κάνεις μια εξαιρετική προεπισκόπιση στις γραμματοσειρές που υπάρχουν στο σύστημά σου και ταυτόχρονα να διαχειριστείς όλες τις γραμματοσειρές μέσα από αυτό. Η προεπισκόπιση είναι φανταστική. Με μια ματιά μπορείς να δεις όλη την οικογένεια ενός font και να διαλέξεις αυτή που χρειάζεσαι κάθε φορά. Ίσως ένα από τα καλύτερα προγράμματα που έχω στο Mac από τις πρώτες ημέρες που μπήκα στον κόσμο του. Κοστίζει &euro79, αλλά πρόκειται για το κορυφαίο software στο είδος του. Για το Linotype FontExplorer μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο επίσημο website, στο οποίο να σημειωθεί ότι τα εικονίδια τα έχει σχεδιάσει ο σπουδαίος Jon Hicks.

Picturesque

Με moto "Make Images Gorgeous", το Picturesque είναι ένα μαγικό πρόγραμμα που υπάρχει για να κάνει αυτό ακριβώς που ισχυρίζεται: να ομορφαίνει τις εικόνες μας.

Picturesque

Πώς κάνει τις εικόνες μας πιο ωραίες; Με 4-5 κουμπάκια μόνο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα για περιστροφή της εικόνας, προσθήκη σκιάς, περιγράμματος, καμπυλώματος και προοπτικής. Αυτά που υπόσχεται τα κάνει τέλεια. Και τα κάνει τόσο γρήγορα κι εύκολα που ούτε το Photoshop, ούτε το Fireworks, ούτε κάποιο άλλο παντοδύναμο software μπορεί καν να συγκριθεί μαζί του. Δεν υπερβάλλω. Κοστίζει $34.95, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε να το πουλάνε τουλάχιστον με τη διπλάσια τιμή. Όλα για το Picturesque υπάρχουν στο website του.

PathFinder

Η καλύτερη native εφαρμογή των Windows είναι ο Windows Explorer. Η χειρότερη πάλι του MacOS ο Finder. Τρομερή αντίφαση! Αυτή την αντίφαση έρχεται να καλύψει ο PathFinder.

PathFinder

Πρόκειται για ένα software που θυμίζει σε πολλά τον Windows Explorer, αλλά έχει υιοθετήσει πλήρως το περιβάλλον του MacOS. Έτσι, πρόκειται για μία από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές και πραγματικά απορώ γιατί οι άνθρωποι της Apple έχουν τόσο παραπεταμένο το Finder. Περιμένουμε το Snow Leopard για να δούμε επιτέλους έναν Finder αληθινά χρήσιμο. Μέχρι τότε ο PathFinder ζει και βασιλεύει στα συστήματά μας. Το παράξενο με τον PathFinder είναι ότι, αν και κοστίζει $39.95, η άδεια χρήσης του demo δε λήγει ποτέ. Τουλάχιστον αυτό συνέβη σε μένα, οπότε δεν έχει χρειαστεί να πληρώσω. Τα χαρακτηριστικά του PathFinder (που είναι πάρα πάρα πολλά) υπάρχουν στο επίσημο website του.

Επίλογος

Όταν ξεκινούσα να γράφω αυτό το κείμενο ποτέ δεν πίστευα ότι θα μιλούσα για τόσα utilities. Έλεγα ότι θα σταματήσω στα 4-5. Τουλάχιστον τόσα επέλεγα να κρατάω στα Windows. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι όλα αυτά τα προγράμματα που ανέφερα και θεωρώ σημαντικά για την καθημερινή μου δουλειά και διασκέδαση σε ένα Mac είναι αυτό που σημαίνει η λέξη Utilitiy: The quality or condition of being useful; usefulness, όπως λένε και τα λεξικά.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

@font-face: Το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του CSS3 Μιλώντας στο divcast.gr