porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Φτιάχνοντας ιστορίες μέσα από τα websites μας

Φτιάχνοντας ιστορίες μέσα από τα websites μας

Ένα website μπορεί να είναι μια απλή παρουσίαση του ποιος είσαι και τι κάνεις, όμως μπορεί να είναι και μια ολόκληρη εμπειρία που να μοιάζει όπως το να φτιάχνεις ένα σπίτι και να ζεις μέσα σε αυτό. Τα εργαλεία που υπάρχουν για το σκοπό αυτό είναι πρακτικά άπειρα. Το πως θα προσεγγίσει κάποιος το website του είναι το θέμα. Ένα σπίτι έχει διαφορετικούς χώρους για διαφορετικές ανάγκες π.χ. στην κουζίνα μαγειρεύεις, άρα πρέπει να είναι πρακτική, στο καθιστικό χαλαρώνεις, άρα πρέπει να είναι άνετο κλπ. Επίσης ένα σπίτι αποπνέει κάποιο στυλ π.χ. κλασσικό με βαριά έπιπλα, μοντέρνο με έντονα χρώματα κλπ. Θέλουμε κόσμο στο σπίτι μας, εκτός αν ντρεπόμαστε γι' αυτό. Ας πάρουμε αυτό το σκεπτικό κι ας το μεταφέρουμε στο Web. Δεν εννοώ φυσικά να σχεδιάσει κάποιος ένα website σαν να είναι σπίτι με δωμάτια, αλλά μιλάω για το περιεχόμενο. Μου αρέσουν τα sites που έχουν πολλά να πουν για τους ανθρώπους ή τις εταιρίες που τα έχουν. Μου αρέσει να βλέπω ποιοι είναι, τι κάνουν και τι έχουν να μου πουν. Όπως μέσα σε ένα σπίτι καταλαβαίνεις το γούστο του ανθρώπου που μένει εκεί, έτσι βλέπεις και σε ένα site ποιος είναι ο οικοδεσπότης. "Χμμμ αυτός ο καναπές δίνει μια πολύ ζεστή αίσθηση στο χώρο" ή "Τι κιτς σαλόνι... φαντάσου το μπάνιο". Τέτοιες σκέψεις τις κάνουμε αμέσως μόλις μπούμε σε ένα σπίτι γιατί είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό. Το ίδιο συμβαίνει σε ένα site.

Καταρρίπτοντας τους μύθους

Θέλω να βλέπω websites που να λένε ιστορίες για τους ανθρώπους τους. Εξάλλου γι' αυτούς μπαίνουμε σε αυτά (και το ίδιο συμβαίνει και στα σπίτια). Συνήθως οι άνθρωποι φτιάχνουμε μια εικόνα για τους άλλους και μένουμε σε αυτή. Λένε οι επιστήμονες βρώμικα αστεία στην κρεββατοκάμαρα; Κάθονται μπρούμυτα στο κρεββάτι οι ποιητές να διαβάσουν περιοδικά; Κλαίνε οι επιχειρηματίες στην κουζίνα τους μετά από ένα αποτυχημένο deal; Όχι λες - βάζεις στοίχημα; Όλα αυτά θα ήθελα να τα βλέπω στο Web. Δεν εννοώ να παραβιάσω τις ιδιωτικές στιγμές και τα μυστικά κανενός, αλλά να δω το προφίλ κάποιου, ένα προφίλ που αυτός θα επιλέξει, όντας λίγο πιο ανθρώπινος απ' όσο τον ξέρουμε. Αυτό δεν αναιρεί ούτε την αξία του ούτε τον επαγγελματισμό του. Το αντίθετο, μου δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσω την προσωπικότητά του - όσο αυτός με αφήνει. Θα τον εκτιμήσω περισσότερο και θα είμαι πιο ανοιχτός να τον πληρώσω όταν τον χρειαστώ. Προσοχή όμως: θέλω την ιστορία, αλλά δε θα μασήσω το ψεύτικο προφίλ.

Τα εργαλεία του Web και τα όρια τους

Tα links που όλοι έχουμε στα sites μας είναι αντίστοιχο με το να μας λέει κάποιος ποιοι είναι οι φίλοι του. Αυτό όμως είναι μόνο η αρχή. Ακούς μουσική; Δείξτο στο site σου. Βγάζεις φωτογραφίες; Δείξτο κι αυτό. Υπάρχουν πολλά εργαλεία στο Web που μπορούν να πουν μια ιστορία. Δες το Last.fm, δες το Flickr, δες το Twitter κι έχει πολλά ακόμα. Γιατί για μένα αυτό έχει αξία: μια ιστορία. Ούτε η απομόνωση ούτε η εκπόρνευση. Τα όρια τα βάζει ο καθένας από εμάς. Αυτό είναι το δύσκολο και η μαγκιά ταυτόχρονα. Το Internet είναι χρήσιμο, αλλά κι επικίνδυνο. Το ίδιο και η πυρηνική ενέργεια όμως. Θέλει λίγη σκέψη πριν πατήσεις το "Submit" και λίγη ακόμα πριν ανοίξεις καν τον υπολογιστή σου. It's up to you. Ξεφύγαμε όμως από το θέμα: πες μου μια καλή ιστορία μέσα από το site σου, όπως μου λες όταν με καλείς σπίτι σου, και θα γίνεις ο απόλυτος ήρωάς μου.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Τα καλύτερα του 2007 (και μερικές ακόμα σκέψεις) Σοφά λόγια (μέρος 1ο)