porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › New Adventures in Web Design -Οι εντυπώσεις

New Adventures in Web Design -Οι εντυπώσεις

Δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από το τέλος του New Adventures in Web Design και όλα είναι πολύ φρέσκα, αλλά όταν είσαι σε ένα άγνωστο μέρος (είμαι ακόμα στο Λονδίνο) ο χρόνος κυλάει αλλιώς. Ετσί, μου φαίνεται ότι έχουνε περάσει μέρες, αν όχι εβδομάδες. 5375879003_db2894c0f3_z_d.jpg Το New Adventures ή #naconf στο Twitter ήταν ένα φανταστικό event. Δε θα γράψω εδώ και πολλά για τις παρουσιάσεις, η Μαρία τα γράφει τέλεια εξάλλου. Εδώ θέλω να πω για μερικά συμπεράσματα άλλου τύπου.

Στην καρδιά του Web design

Πραγματικά βρεθήκαμε στο επίκεντρο. Οι ομιλητές ήταν ό,τι καλύτερο έχει μαζευτεί ποτέ στην Ευρώπη. Οπότε, ό,τι κι αν ακούσαμε, όπως κι αν το ακούσαμε ήταν γνώσεις, εικόνες και συμπυκνωμένη εμπειρία που χρειάζεσαι μήνες για να την πάρεις υπό κανονικές συνθήκες. Το φανταστικό ήταν ότι, τουλάχιστον έτσι όπως το έζησα εγώ, όλοι μας ήμασταν συντονισμένοι στην ίδια συχνότητα. Η επικοινωνία βρισκόταν στο απώγειο. Η άψογη οργάνωση τα έκανε όλα να φαίνονται ότι γίνονταν από μόνα τους.

Οι παρουσιάσεις

Πολύ συνοπτικά να πω ότι οι περισσότερες από τις παρουσιάσεις ήταν καθαρά σε θεωρητικό επίπεδο. Πράγμα ωραίο. Οι ομιλητές έβγαλαν λίγη από τη σοφία τους, χωρίς να τραβήξουν κανένα θέμα στα άκρα, αν κι έχω την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να το κάνουν. Θα άξιζε τον κόπο. Κρατάω ως πιο εμπνευσμένη την παρουσίαση του μέγα παραμυθά (κι αυτό είναι χάρισμα) Andy Clarke που μας μίλησε για το πως οι αρχές των comix μπορούν να μας βοηθήσουν και στο Web design. Το θέμα δεν είναι καινούριο γι' αυτόν, αλλά τώρα το εξέλιξε. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα το κάνει ακόμα πιο απτό.

Οι stars είναι άνθρωποι

Ακούς και διαβάζεις και βλέπεις όλους αυτούς τους super designers και όταν έρχεσαι δίπλα τους συνειδητοποιείς ότι είναι κοινοί θνητοί. Μισό λεπτό - μη γίνει παρεξήγηση: δεν προσπαθώ να πω ότι μυθοποιούμε τους ανθρώπους αυτούς σαν να είμαστε teenagers. Μιλάω για τη φάση όπου αναγνωρίζεις πόσο καλοί είναι στη δουλειά τους και μετά τους βλέπεις δίπλα σου. Όταν βλέπεις τον Colly να έχει αυτή τη φυσική συστολή και σεμνότητα, όταν βλέπεις τη Veerle να γελάει συνέχεια, να έχει τρακ και να μη φοβάται να βγάλει τις ανασφάλειες που έχουμε όλοι μας, τότε, ξέρεις μωρέ, το υφάκι του έλληνα ιθαγενή, που αδυνατεί ν' αγνωρίσει τη μετριότητά του, είναι τουλάχιστον λίγο γελοίο.

Η κοινότητα (που δεν υπάρχει)

Η αντιδιαστολή είναι λίγο καταθλιπτική. Προφανώς γνωρίζαμε ότι η κοινότητα που υπάρχει σε άλλες χώρες μπορεί και κάνει πράγματα, ανακατεύει τη σούπα και βγάζει ιδέες και events. Αυτός ο συντονισμός που νιώσαμε και που περιγράφω στην πρώτη ενότητα, υφίσταται εξαιτίας της κοινότητας. Όπως προφανώς γνωρίζουμε ότι εμείς στην Ελλάδα πάσχουμε σε αυτό το θέμα. Στην ουσία εδώ απουσιάζει η έννοια του industry. Όσο κι αν η πραγματικότητα μας ρίχνει όμως, αυτοί οι 20-30 άνθρωποι που συναντιόμαστε στα blogs και στο Twitter θα φτιάξουμε την όποια κοινότητα που θα κάνει τα δικά της πράγματα με όλα τα λάθη τους. Πριν από μερικά χρόνια δεν υπήρχαμε καν ως οντότητες. Σύντομα, τα πράγματα θ' αλλάξουν από εμάς, γιατί είναι νομοτέλεια αυτό.

Πως όλοι αυτοί είναι τόσο καλοί;

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί κατά πόσο όλοι αυτοί οι προβεβλημένοι designers είναι όντως τόσο καλοί όσο δείχνουν. Το New Adventures in Web Design επιβεβαίωσε αυτό που σκεπτόμουν: είναι πραγματικά καλοί. Ναι, το αξίζουν να είναι αυτό που είναι. Και πως τα καταφέρνουν; Ακριβώς επειδή στο εξωτερικό υπάρχει το industry, αυτοί έτυχε να είναι οι άνθρωποι που τράβηξαν τα πράγματα μπροστά και τώρα επιβραβεύονται. Έτσι, στο solid background και στο κοφτερό μυαλό τους προστίθενται τα καλά projects και οι ανάλογες απολαβές ώστε να έχουν το χρόνο να βελτιωθούν κι άλλο και να είναι και πάλι ένα σκαλοπάτι πιο ψηλά. Με δυο λόγια; Δεν κάνουν 10 πράγματα στο επίπεδο του 6 ή του 7. Κάνουν 3 πράγματα στο επίπεδο του 9 ή του 10. Έχουν την πολυτέλεια και το κάνουν. Τους παραδέχομαι και τους ζηλεύω.

Αν σ' αρέσει το Web design, τότε κανόνισε να είσαι εκεί την επόμενη φορά

Αυτή την ατάκα την είπα πολλές φορές στον εαυτό μου όλα αυτά τα χρόνια. Όμως πάντα τα έξοδα ήταν πολλά. Το New Adventures in Web Design, όμως ήταν προσιτό. Αν κάποιος θέλει τόσο πολύ να βρεθεί σε ένα τέτοιο event, είναι πολύ απλό, έχει μόνο μία εναλλακτική: να το προγραμματίσει σωστά και να αναλάβει μόνος του τα έξοδα. Αν δεν είναι freelancer και περιμένει από τον έλληνα εργοδότη του να του καλύψει τα έξοδα, ας αλλάξει πλευρό, γιατί αυτό το όνειρο δε βγαίνει. Όχι μόνο δε θα τον βοηθήσει, αλλά θα του χρεώσει και άδεια τις μέρες που θα λείψει.

Ένας μικρός επίλογος

Το New Adventures ήταν υπέροχο. Αξίζε τον κόπο, το χρόνο και τα έξοδα και με το παραπάνω. Μακάρι, κάποια στιγμή, να πούμε ότι είμαστε σε θέση να κάνουμε ένα ανάλογο event και στην Ελλάδα. Αλλά έως τότε έχουμε ακόμα καιρό, που λένε και οι Γαλάτες.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά 2 μέρες στο Nottingham και 2 στο Λονδίνο