porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Πράγα

Πράγα

Το Αστρονομικό Ρολόι της ΠράγαςΗ Πράγα, τουλάχιστον στο κέντρο της, είναι ένα τεράστιο μουσείο. Κάθε της κτήριο έχει μια ιστορία από πίσω του κι αυτό φαίνεται. Ξεκινώντας από την αρχαιότητα και περνώντας μέσα από το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση και τον 20ο αιώνα φτάνει στο σήμερα φέροντας σημάδια όλων αυτών των αιώνων. Κάστρα, πολύπλοκα οικόσημα, μπαρόκ ρυθμός και στη μέση ένα ποτάμι να την κόβει στα δυο, ο Μολδάβας, η Πράγα σε αιχμαλωτίζει. Η τέχνη βρίσκεται σε κάθε σοκάκι, κάθε εκκλησία και φυσικά στα αμέτρητα μουσεία της. Ακόμα και οι επισκέπτες που δεν πολυενδιαφέρονται για τη μουσική, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, τελικά αιχμαλωτίζονται.

Μια πόλη να τη ζεις

Δύο μετρό στην πόληΜε εντυπωσίασε το σύστημα των συγκοινωνιών της Πράγας. Άπειρα τραμ να διασχίζουν σχεδόν όλη την πόλη, ένα εξαιρετικό, αν και αρκετά παλιό, μετρό και πολλά λεωφορεία κάνουν τις μετακινήσεις παιχνιδάκι. Ποτέ δεν προβληματίστηκα πως θα πάω στο σημείο που ήθελα και ποτέ δεν καθυστέρησα, ακόμα κι όταν έβρεχε. Τα τεράστια πεζοδρόμια και το πλακόστρωτο στους δρόμους κάνουν την Πράγα πάρα πολύ φιλική για τους πεζούς. Στις διαβάσεις αυτοκίνητα, λεοφωρεία και τραμ κοκκαλώνουν να περάσουν οι πεζοί. Και στην Πράγα υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να πάνε στις δουλειές τους και βιάζονται, κι εκεί γίνονται φυσικές καταστροφές, κι εκεί χρειάζεται να ξαναστρωθεί ένας δρόμος. Όμως δεν άκουσα ούτε ένα κορνάρισμα, δεν είδα κανένα να μη σέβεται τους υπόλοιπους και δεν είδα ούτε μία λακούβα στους δρόμους. Αν αυτό δεν είναι πολιτισμός, τότε τι είναι; Η σύγκριση με την Ελλάδα είναι αναπόφευκτη και δυστυχώς για εμάς συντριπτική. Μέσα στην πόλη υπάρχει παντού πράσινο, οι λόφοι για βόλτες, καφέδες και πικ-νικ είναι σε απόσταση αναπνοής και τελικά αναρωτιέσαι, τι ακόμα χρειάζεσαι για να έχεις μια καλή καθημερινότητα.

Τι δε θα ξεχάσω

Μάλλον τίποτα. Αν όμως θα έπρεπε να κρατήσω 3-4 πράγματα στη μνήμη μου μόνο, αυτά θα ήταν:

H πλατεία της παλιάς Πόλης τη νύχτα

Για όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα από την υπέροχη Πράγα, μπορεί κάποιος να δει όλες τις φωτογραφίες που έβγαλα στο Flickr.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Στατιστικά των websites που συνήθως αγνοούμε Web design και Flash: δύο ασύμβατοι κόσμοι