porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Μιλώντας για τον Steve Jobs

Μιλώντας για τον Steve Jobs

Κάθε φορά που ο μικρός πετάει το παλιό iPhone κάτω, πρώτα τρομοκρατούμαι γιατί έχει πολύτιμα νανουρίσματα σε .mp3 και μετά κοιτάζω προς Cupertino μεριά και λέω: “για να δούμε θείε Steve, θ’ αντέξει και τώρα;” Μέχρι σήμερα έχει αντέξει τουλάχιστον δέκα φορές.

Στο ίδιο iPhone, ένα άλλο πιτσιρίκι μερικά χρόνια πριν έμαθε σε μερικά δευτερόλεπτα να περιηγείται στις φωτογραφίες, να ζουμάρει με τα δυο δάχτυλα, ν’ αλλάζει τον προσανατολισμό από portrait σε landscape κ.α. Όλα αυτά σαν να ήταν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου. Ή μήπως ήταν;

Πριν λίγο καιρό τελείωσα την επίσημη βιογραφία του Jobs, το best seller που έγραψε ο Walter Isaacson. Σήμερα, το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου είναι να γράψεις καλά λόγια για τον Jobs και πως άλλαξε τη ζωή μας. Το βιβλίο του Isaacson το βρήκα ενδιαφέρον κυρίως στη μέση. Στην αρχή και στο τέλος του με κούρασε λίγο. Παρ’ όλα αυτά έμαθα αρκετά πράγματα για τον Jobs, αν κι έχω ήδη διαβάσει πολύ γι’ αυτόν.

Ο απαράδεκτος Steve Jobs

Ο Jobs νομίζω ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ήταν ένας πολύ ανώριμος άνθρωπος. Συνήθιζε να παίρνει αυτό που ήθελε είτε με τη (λεκτική) βία είτε βάζοντας τα κλάματα. Ναι, ο άνθρωπος έκλαιγε συνέχεια, ειδικά όταν δεν του έκαναν τα χατήρια. Η ανωριμότητά του σίγουρα τον έκανε υπερβολικά ενδοτικό στην εκάστοτε τρέλλα του, αλλά την ίδια στιγμή του έδινε και ώθηση. Αυτή σε μεγάλο βαθμό π.χ. ευθύνεται για την πρόσληψη του John Sculley, ο οποίος κατάφερε να τον διώξει από την Apple, και διαβάζοντας τα γεγονότα, πολύ καλά του έκανε. Ο Jobs ειδικά εκείνη την περίοδο ήταν απαράδεκτος.

Με την εμμονή στο κόκκινο, ο Jobs όταν ήταν στη NeXT ζήτησε από μια ολόκληρη βιομηχανική μονάδα ν’ αλλάξει προσανατολισμό στα μηχανήματα, ώστε η εταιρική εικόνα να είναι καλύτερη  για τους επισκέπτες που θα έμπαιναν στο εργοστάσιο. Ή ήθελε να επιβάλλει σε όλο το προσωπικό της Apple να φοράει στολές ώστε να ενδυναμώνεται η συνοχή των ομάδων. Αλλά δεν του πέρασε.

Εδώ ο άνθρωπος σήμερα απέρριπτε μια ιδέα ενός στενού του συνεργάτη, τον μείωνε κιόλας κι αύριο την ανακοίνωνε στο Macworld ως δική του, τι να λέμε τώρα; Αυτό το παιχνιδάκι ο Jobs το έπαιξε με πολλους ανθρώπους και σε πολλές φάσεις. Πόσο θες να καρυδώσεις ένα τέτοιο μαλάκα ε;

Εντάξει, ο Jobs ήταν ξακουστός και για το πόσο αγενής, υπερβολικός και άδικος μπορούσε να γίνει με τους πάντες. Πέτυχε μικρός κι έτσι είχε μία ακόμα αφορμή να το τραβάει στα άκρα, μέχρι να γίνει το δικό του. Τουλάχιστον μπορούσε να εκτιμήσει αυτούς που του ανταποδίδαν την προσβολή, εφόσον είχαν δίκιο. Αλλά και πάλι, κάτι νέο θα έβρισκε να τους υποτιμήσει από την αρχή, να πει κάτι κακό επίτηδες για να πληγώσει τον άλλο. Ανυπόφορος.

Στην πραγματικότητα δεν ξεπέρασε ποτέ το γεγονός ότι ήταν υιοθετημένος κι αυτό μέχρι το τέλος της ζωής του τον έτρωγε. Οικογενειακά, αν κι έκανε ένα καλό γάμο, προφανώς και ήταν πολύ συχνά απών. Αυτό όμως είναι το μόνο λογικό. Πάντως με την εξώγαμη πρώτη του κόρη ποτέ δεν τα πήγαν πραγματικά καλά.

Όταν πάντως δεν ήταν απών, έκανε 9 μήνες ν’ αποφασίσει τι πλυντήριο πιάτων ν’ αγοράσει: ευρωπαϊκό που δουλεύει καλύτερα και κάνει οικονομία νερού ή αμερικάνικο που είναι πιο φτηνό; Ε κι αφού του ήταν δύσκολο ν’ αποφασίσει για το πλυντήριο, τι να πεις για την επίπλωση στο σαλόνι; Δεν είμαι βέβαιος αν ποτέ τελείωσε το project της επίπλωσης.

Ακόμα το πως αντιμετώπισε τον κακρίνο ήταν ένα δείγμα ανωριμότητας κι εμμονής: τον αρνούνταν για πολύ καιρό και για ακόμα περισσότερο τον πολεμούσε με καροτόζουμο.

Ο φανταστικός Steve Jobs

Αυτό που με εντυπωσίασε πιο πολύ απ’ όλα ήταν ότι ο τύπος δε φοβόταν κανένα και τίποτα. Πριν ακόμα αποκτήσει δύναμη δε δίσταζε να τα βάλει με κολοσσούς όπως η HP, η Dell και η Microsoft, με δικηγόρους, τράπεζες και δισκογραφικές εταιρείες, πράγματα που ούτε να τα φανταστούμε μπορούμε. Εμείς όταν είναι να διαμαρτυρηθούμε σε μια τράπεζα το σκεπτόμαστε δύο φορές κι αυτός πήγαινε και τα έκανε λίμπα. Πριν αποκτήσει δύναμη, ξαναλέω.

Και ψεύτης και κλέφτης (ιδεών) κι απ’ όλα ήταν ο Jobs. Το ότι το έκανε επιτυχημένα όμως νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα της απίστευτης ικανότητάς του να βλέπει τόσο τη γενική εικόνα, το δάσος, όσο και το ειδικό, το δέντρο. Μάλιστα μπορούσε να εστιάσει τόσο πολύ στη λεπτομέρεια, που έφτανε στο σημείο να τηλεφωνεί την Κυριακή το πρωί στον designer του Google Maps για το iPhone ζητώντας του ν’ αλλάξει απόχρωση στο κίτρινο του χάρτη ώστε να φαίνεται καλύτερο.

Ο Jobs άλλαξε την πορεία του κόσμου γιατί μας κακόμαθε με προϊόντα που δουλεύουν καλά και είναι όμορφα.

Ξεκινάνε μια μέρα τα Vista και δεν έχουν ήχο. Εσύ όμως δεν έχεις καμία ένδειξη ότι χάλασε ο ήχος. Ωστόσο, δεν ακούς. Κάνεις test στον ήχο, το σύστημα λέει ότι παίζει καμπάνα. Πηγαίνεις στο Help, τζίφος. Απεγκαθιστάς, εγκαθιστάς, κάνεις restart, τζίφος. Το κλείνεις το ρημάδι.
Αυτό το story είναι αληθινό. Το έχεις ζήσει και δε θες να το ξαναζήσεις ποτέ πια, τι να κάνουμε τώρα;

Ο Jobs όλο αυτό το διέγνωσε νωρίς και το κυνήγησε με μανία. Για να έχει συστήματα που είναι πιο αξιόπιστα κλείδωσε hardware και software και τα κράτησε μόνο δικά του. Από τη στιγμή που ο Jobs γνωρίζει τον Jonathan Ive το design μπαίνει πάνω απ’ όλα. Για την ακρίβεια, στην Apple το design είναι, όχι μόνο πως δείχνει, αλλά και πως δουλεύει ένα σύστημα.

Έτσι, αρχίζει η μανία του Jobs να κάνει πιο απλά τα πράγματα, να αφαιρεί features, να ζητάει την τελειότητα σε κάθε επίπεδο. Πηγαίνει στην Ιταλία και φέρνει ειδική πέτρα για τα πατώματα και στην Ασία για ειδικό γυαλί που θα κάνει το τζάμι των Apple Stores. Μελετάει την διάταξη της σκάλας μέσα στα καταστήματα και τη βελτιστοποιεί καταθέτοντας σχετική πατέντα! Αλλάζει τη λογική τους μία μέρα πριν να παρουσιαστούν επίσημα, γιατί δεν είχαν επίκεντρο το χρήστη. Σήμερα, τα Apple Stores είναι το πιο επιτυχημένο είδος εμπορικού καταστήματος στον κόσμο και είναι 7 φορές πιο επιτυχημένο σε σχέση με το 2ο.

Αυτό που ανέφερε συχνά σε παρουσιάσεις του, ότι δηλαδή η Apple βρίσκεται στο σταυροδρόμι των ελεύθερων τεχνών και της τεχνολογίας, είναι αλήθεια. Κι αυτό είναι τεράστιο επίτευγμα. Σήμερα, σχεδόν όλα τα νέα hi-end laptops είναι κακές ή καλές απομιμήσεις των Mac. Τα τηλέφωνα; Το ίδιο. Τα pads; Το ίδιο. Το User Interface και το software; Εδώ γελάνε. Η Samsung λάνσαρε κινητό με application τύπου Siri.

Σήμερα είναι η εποχή που η Apple αντιγράφεται ασύστολα και την ίδια στιγμή είναι η πιο επιτυχημένη εταιρεία της Γης, γιατί κανένας δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως αυτή. Όχι ότι αυτό θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα. Η Apple θα σταματήσει να καινοτομεί. Αλλά η Apple είναι ακόμα ο Jobs.

Να τον κλωνοποιούσαμε;

Νομίζω ότι η ανθρωπότητα θα απαντούσε πολύ εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Είναι πάντως δύσκολο να ξαναπετύχεις έναν άνθρωπο τόσο εμμονικό και ταυτόχρονα με αληθινό ενδιαφέρον για τα πράγματα. Να ήταν το LSD που έπαιρνε μικρός και που το θεωρούσε υπεύθυνο για το ανοιχτό μυαλό του; Να ήταν οι θρησκευτικές του αναζητήσεις στην Ινδία;

Μια και η κλωνοποίηση προφανώς δεν έγινε ποτέ, νομίζω ότι ο καθένας μας μπορεί να αντλήσει πράγματα από το χαρακτήρα του Steve Jobs. Ακόμα και τα αρνητικά, προς αποφυγή. Ο άνθρωπος ήταν μια δύναμη της φύσης και πραγματικά άλλαξε τον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι στο Cupertino οι αστικοί μύθοι έχουν υπερπολαπλασιαστεί από τότε που πέθανε. Όπως κι ότι κάπου στον κόσμο αυτή τη στιγμή ένα πιτσιρίκι πετάει ένα iPhone στο πάτωμα και ο πατέρας του ζητάει από το Steve ν’ αντέξει μία ακόμα φορά.

(Εικόνα: Steven Paul Jobs από dylanroscover)

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Περί εταιρικών σελίδων. Ένα guest post στο “Επιχειρώ” Η σκοτεινή πλευρά του marketing