porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › UX Pills 2: Anchoring effect

UX Pills 2: Anchoring effect

[Τι είναι τα UX Pills; Είναι μικρά κείμενα, που εξηγούν με πρακτικό τρόπο πώς το User Experience Design μπορεί να βοηθήσει την αξία ενός διαδικτυακού τόπου ή μιας εφαρμογής]

UX Anchoring Effect

Τι είναι το Anchoring effect

Το Anchoring effect είναι μία από τις πιο διάσημες γνωστικές προκαταλήψεις (cognitive biases) και λέει ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την πρώτη πληροφορία που θα δει σχετικά με ένα προϊόν. Αυτή η πληροφορία θα αποτελέσει το anchor που θα καθορίσει τις μετέπειτα αποφάσεις του.

Παράδειγμα Anchoring

Ας υποθέσουμε ότι μια υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν και το μόνο που ζητάει από τα μέλη της είναι μια δωρεά με όποιο ποσό θέλει ο καθένας. Από τον κόσμο που θα μπει στον κόπο να συνεισφέρει μπορεί να βγει ένας μέσος όρος π.χ. 3 ευρώ ανά δωρεά.
Αν όμως η η υπηρεσία χρησιμοποιήσει ένα anchor του στυλ ”Αν θέλετε δώστε μας 10 ευρώ”, τότε είναι πολύ πιθανό ο μέσος όρος των δωρεών να ανέβει σημαντικά. Γιατί; Γιατί μπήκε το anchor που αυτόματα θέτει μια βάση στην κουβέντα.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Anchoring effect

Πέρα από περιπτώσεις όπως το προηγούμενο παράδειγμα, το Anchoring effect είναι η βάση για κάθε τιμολόγηση κάθε υπηρεσίας ή προϊόντος στο Διαδίκτυο.

Αν π.χ. υπάρχει μια υπηρεσία που είναι ήδη επιτυχημένη, κάθε νέα υπηρεσία που κάνει παρόμοια πράγματα, είναι δύσκολο να ζητήσει περισσότερα χρήματα από την πρώτη, καθώς το anchor έχει ήδη μπει. Αντίστοιχα, αν η δεύτερη υπηρεσία προσφερθεί σε μια πολύ χαμηλότερη τιμή, τότε αναγκαστικά πιέζει ασφυκτικά την πρώτη να κατεβάσει την τιμή της.

Το anchor για έχει επιτυχία πρέπει να απευθύνεται στο σωστό κοινό. Άρα, είναι σημαντικό να υπάρχει από την αρχή καλή γνώση των χρηστών της υπηρεσίας ή του προϊόντος.

Κίνδυνοι του Anchoring effect

Πώς το UX Design βοηθά

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

UX Pills 1: Rewards UX Pills 3: Decoy effect