porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το WIRED, οι λέξεις και το design

Το WIRED, οι λέξεις και το design

Διαβάζω το WIRED εδώ και κάποιους αιώνες, χάρη σε ένα φίλο από τα παλιά που μου το έμαθε. Είναι το μοναδικό που έχει αντέξει στο χρόνο. Και χρωστάω στο WIRED. Αν και χαρακτηρίζεται ως περιοδικό τεχνολογίας, για μένα ήταν και είναι πάντα ένα περιοδικό γύρω από το design: ένας κόσμος, που ό,τι κι αν λέει, το λέει μέσα από το όχημα του design.

Wired

Έχω αγοράσει πολλές φορές το περιοδικό χωρίς να με ενδιαφέρει καθόλου η θεματολογία του. Μου αρκούσε να γυρνάω τις σελίδες για να δω το layout, ξεχωριστό, ιδιαίτερο, πολύ προσεγμένο για κάθε κείμενό του ένα προς ένα. Παλιότερα στο χαρτί, σήμερα στο iPad. Κάθε σελίδα του WIRED είναι μια άσκηση στο καλό design. Τότε έκοβα σελίδες, τώρα παίρνω screenshots. Η αίσθηση του χαρτιού είναι μοναδική, αλλά όλα τα άλλα μπορούν να εξελιχθούν. Πάντα ήθελα να φτιάξω ένα site που να έχει αφετηρία τα designs του WIRED. Μέχρι σήμερα έχω αποτύχει, αλλά αύριο…

Το WIRED όμως άντεξε στο χρόνο, όχι για μένα αλλά γενικώς, λόγω των κειμένων του. Αν ξεκινήσεις να διαβάζεις κάτι, δεν έχει σημασία τι, πολύ δύσκολα θα το παρατήσεις. Δεν ξέρω πώς το κάνουν αυτό το μαγικό. Με θυμάμαι να διαβάζω σε μια παραλία ένα κείμενο 10 σελίδων για τη Formula 1, ενώ δεν έχω καμία σχέση με αυτό το πράγμα. Η πρώτη παράγραφος αρκούσε για να γίνει το hook.

(Αυτή προφανώς είναι και η συνταγή της επιτυχίας ή τουλάχιστον μια καλή αρχή για τη βιωσιμότητα όλων των περιοδικών που βγαίνουν στο χαρτί. Στην Ελλάδα μάλλον ποτέ δεν το καταλάβαμε αυτό. Κι αν κάποιος είχε κάποτε τη δύναμη και τις ικανότητες να το πετύχει, μας αρέσει - δε μας αρέσει, αυτός ήταν ο Κωστόπουλος. Άλλο τώρα που προτίμησε μία ακόμα ανόητη γκλαμουριά από μια κίνηση ουσίας. Αλλά τι λέω; Ο Πέτρος είναι και web designer. Τι ξέρω εγώ;)

WIRED

Όλα αυτά ήταν ένας μεγάλος πρόλογος για το κυρίως πιάτο. Το κυρίως πιάτο είναι το τελευταίο τεύχος του WIRED που είναι αφιερωμένο στο design. Το 13 Lessons for Design’s New Golden Age είναι ένα απίθανο πακέτο και στο τι λέει και στο πώς το λέει. Κι αφού συνέλθεις από αυτό πηγαίνεις στο Why Getting It Wrong Is the Future of Design, το οποίο είναι ένα υπόδειγμα βαθιάς σκέψης ειπωμένη με απλά λόγια. Αυτά τα πράγματα όταν τα βλέπεις στο web στέκονται πολύ, πάρα πολύ, πιο χαμηλά απ’ όσο όταν τα βλέπεις στο iPad και πιθανολογώ και στο χαρτί. Ο browser δεν είναι το δυνατό σημείο του WIRED ακόμα.

Design και ιστορίες. Ιστορίες και design. Από τη θρυλική τελευταία σελίδα του μέχρι τα μακροσκελή άρθρα του με art direction που έγινε υλικό διδασκαλίας. Αυτό είναι το WIRED και σήμερα πια καταλαβαίνω πόσο μεγάλη επίδραση είχε όλο αυτό πάνω μου, σε σημείο που να με ορίζει πολλές φορές.

Αν έχετε iPad, αγαπάτε το design και σκέπτεστε μια συνδρομή σε κάποιο ηλεκτρονικό περιοδικό, αυτό το τεύχος του WIRED είναι η ιδανική αφορμή να ξεκινήσετε.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Σήμερα ο γιος μου γίνεται 3 25 λεπτά με τον Jonathan Ive