porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Wordcamp 2011 - the aftermath

Wordcamp 2011 - the aftermath

Πριν από χρόνια, όταν η εντροπία των developers και των designers ήταν πολύ μεγαλύτερη και ο καθένας ήταν διασκορπισμένος στο μικροκοσμό του, φαντασιωνόμασταν στα κρυφά τα events που θα συγκέντρωναν τον κόσμο σε ένα μέρος. Εκεί όπου όλοι θα ένιωθαν μέρος μιας κοινότητας με πράγματα που θα άξιζαν να μοιραστούν. Φέτος έγινε το 2ο Wordcamp. Τι έμεινε;

Ξεκινάω από κάτι και που να μη θες να το δεις, δε γίνεται, βγάζει μάτι: τόσο πολύ χορτάσαμε από events στη Θεσσαλονίκη που κάναμε να χωρέσουν την ίδια μέρα Wordcamp και Open Coffee σε δύο αντιδιαμετρικά άκρα της πόλης; Σαν να μισούσε το ένα το άλλο κι απωθούνταν όσο το δυνατό περισσότερο. Γνωρίζω και το Βασίλη του Wordcamp και το Γιώργο του Open Coffee, αλλά δε γνωρίζω πως μπόρεσε να γίνει αυτό το λάθος. Το σίγουρο είναι ότι το ένα event σαμποτάρισε το άλλο. Ας μην το ξανακάνουμε αυτό.

Οι παρουσιάσεις

Πάμε πιο κάτω. Έχω μια εμμονή με τις παρουσιάσεις. Οι σκληροί μου δίσκοι είναι γεμάτοι από παρουσιάσεις ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Έχω μελετήσει για ώρες και με ευλαβική προσήλωση το τι περιλαμβάνει μια άρτια παρουσίαση από επίπεδο της στάσης του σώματος μέχρι και το τελευταίο slide. Κι όλα αυτά επειδή πιστεύω ότι μια παρουσίαση είναι μια απειροελάχιστη ευκαιρία να αλλάξεις στο απειροελάχιστο αυτόν τον κόσμο προς το καλύτερο. Ο άνθρωπος που παίρνει το μικρόφωνο έχει μια μοναδική ευκαιρία: την απόλυτη προσοχή ενός κοινού που ήρθε εκεί γι’ αυτόν. Γι’ αυτό λέω ότι αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάνεις ποτέ.

Ε λοιπόν κάποιες από τις παρουσιάσεις που είδα το Σάββατο θα μπορούσαν να σταθούν σε συνέδρια παγκόσμιου επιπέδου. Ήταν πραγματικά καταπληκτικές. Πολύ προσεγμένα slides, σωστή εκφορά του λόγου, ωραίο στυλ, ό,τι πρέπει να έχει μια παρουσίαση που δε θες να τελειώσει. Αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο Wordcamp και είναι βενζίνη στη μηχανή της κοινότητας να γίνει καλύτερη.

Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες παρουσιάσεις στέκονταν σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Η δουλειά που είχε γίνει γι’ αυτές φαίνονταν κι ο κόσμος συνέχιζε να κερδίζει πράγματα, ακόμα κι αν μερικές φορές έχαναν στις λεπτομέρειες. Κάποιες στιγμές που το Wordpress αποθεώθηκε σαν να μην υπάρχει άλλη πλατφόρμα στον κόσμο ετούτο, νομίζω δικαιολογείται εξαιτίας του γενικότερου ενθουσιασμού. Δε συμφωνώ, δεν είναι επαγγελματικό, αλλά το καταλαβαίνω.

Από εκεί και πέρα, μόνο μία ή δύο παρουσιάσεις με απογοήτευσαν κι αυτό επειδή οι ομιλητές έδειχναν να βαριούνται. Αν είναι έτσι, γιατί δεν πήγαιναν μια βόλτα στη θάλασσα;

Την ίδια στιγμή, τα θέματα που συζητήθηκαν είχαν μια πολύ ωραία διασπορά: τόσο αυτοί που θέλουν να ξεκινήσουν τώρα με το Wordpress όσο κι αυτοί που ζουν από αυτό είχαν λόγο να είναι εκεί. Με δυο λόγια, από αυτό το Wordcamp έφευγες καλύτερος απ’ ότι πήγες. Δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό.

Όλα αυτά σε έναν πολύ ωραίο χώρο, οργανωμένο και σωστά απομονωμένο απ’ ό,τι γινόταν στο υπόλοιπο σύμπαν. Η επιλογή του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ήταν κατά τη γνώμη μου 100% σωστή.

Το Wordcamp και η Microsoft

Το Wordpress είναι μια πολύ δημοφιλής πλατφόρμα στην Ελλάδα, ίσως και η δημοφιλέστερη και το αξίζει αυτό. Παρ’ όλα αυτά μου έμεινε έντονα η εντύπωση ότι αν δεν υπήρχε η Microsoft ως μέγας/golden/platinum/whatevah χορηγός, αυτό το event δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Αν κάνω λάθος, διορθώστε με στα σχόλια. Αν όμως δεν κάνω λάθος, για ποιο λόγο το Wordcamp δεν μπορεί να σταθεί πιο αυτόνομα στα πόδια του;

Τι φταίει; Γιατί το Wordcamp να μην έχει διπλάσιο κόσμο και τετραπλάσιους χορηγούς; Γιατί να μην είναι το απόλυτο event που δε θέλει κανένας να χάσει; Γιατί όλη αυτή η προσπάθεια που έγινε να μην έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκρυσμα;

(Κι επειδή κάπου εδώ ελλοχεύει η παρεξήγηση, εγώ πρώτος θα ήθελα τη Microsoft παρούσα σε τέτοια events. Μακάρι να ήταν παρούσα και η Google και η Apple. Ελπίζω να συνειδητοποιούμε όλοι τι σημαίνει το όνομα Microsoft και πόσα της χρωστάμε.
Παρεπιμπτώντως οι παρουσίασεις του Γιώργου Κανελλόπουλου, του εκπρόσωπού της, ήταν από τις καλύτερες που είδαμε.)

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι γιατί ήταν εκεί η Microsoft - πολύ καλά έκανε και ήταν και είμαστε πολύ τυχεροί γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι, πού είναι οι άλλοι; Αυτό θα πρέπει να απαντηθεί από το ίδιο το Wordcamp, γιατί αυτό πιστεύω ότι είναι και το πιο σοβαρό θέμα που θα αντιμετωπίσει σχετικά με το μέλλον του.

Συνοψίζοντας

Η προσπάθεια του Βασίλη Κανονίδη και όλων όσων προσπάθησαν για το event αυτό αξίζει συγχαρητήρια. Το αποτέλεσμα ήταν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που λέμε “συνέδριο για τους επαγγελματίες του Διαδικτύου”. Ωστόσο, τα ερωτήματα της προηγούμενης ενότητας νομίζω ότι είναι σημαντικά.

Για μένα ήταν ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους με τους οποίους μέχρι τώρα μιλούσαμε μόνο διαδικτυακά και φυσικά να ξαναδώ τους καλούς φίλους που ήρθαν από μακριά. Πώς να έχω παράπονο; Ήταν τέλεια!

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Στο Web Design Ledger Τα καλοκαίρια