porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Ο καλύτερος browser

Ο καλύτερος browser

Αν θα έπρεπε από αύριο να μείνεις μόνο με έναν browser ποιος θα ήταν αυτός; Ένας, μόνο, browser για το καθημερινό surfing, για τα social media, για τη δουλειά σου, για τις δοκιμές σου, για όλα.

(Για να αποφύγουμε τις παρεξηγήσεις, ό,τι γράφω είναι εντυπώσεις κι όχι στοιχεία βάσει μετρήσεων. Επίσης, η σύγκριση μου δεν αφορά όλους τους browsers αλλά μόνο τους Chrome, Firefox, Safari, Opera. Και τέλος το προφανές: αυτό που αρέσει σε μένα, δεν είναι υποχρεωτικά και το καλύτερο για σένα.)

Ο καλύτερος browser για μένα είναι ο Safari. Μακράν του επόμενου. Αλλά γιατί;

Ο Safari δεν είναι ο πιο ελαφρύς browser - βασικά είναι βαρύς. Ξεκινάει ελαφρύς και με λίγα extensions βαραίνει απότομα. Άρα, σε δυσκολεύει. Επίσης, δεν είναι ο πιο γρήγορος. Όχι ότι είναι αργός, αλλά δεν είναι και πρωταθλητής. Νομίζω ότι ο πιο ελαφρύς browser αυτή τη στιγμή είναι ο Chrome και ο πιο γρήγορος ο Firefox.

Ο Safari, επίσης, δεν έχει ούτε τα μισά extensions του Chrome, όποια κι αν είναι η χρήση που κάνεις στον browser. Επειδή τα δικά μου extensions αφορούν κυρίως το debugging (να μελετάς τον κώδικα των ιστοσελίδων, να βρίσκεις λάθη και να κάνεις πειράματα), ο Chrome εδώ είναι ο καλύτερος. Όμως ο Firefox τον χτυπάει στα ίσια με τις τελευταίες εκδόσεις του.

Σε επίπεδο ασφάλειας ο Safari είναι νομίζω ο καλύτερος, αν και όχι με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους browsers. Στο πόσο και πώς χρησιμοποιεί και μοιράζεται τα προσωπικά σου δεδομένα όλοι οι browsers είναι πολύ καλύτεροι από τον Chrome. Chrome = Google και Google σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα για να εκμεταλλευτεί την online ζωή μας χωρίς δισταγμούς.

Στο πώς φαίνονται τα sites, δηλαδή στο πώς γίνονται render τα τυπογραφικά στοιχεία, οι εικόνες, τα video κ.λπ. βρίσκω ότι ο Safari είναι ο καλύτερος browser. Πάλι οι διαφορές από τους υπόλοιπους browsers είναι μικρές και αφορούν λίγο εμμονικούς τύπους.

Ε τότε τι; Πώς προκύπτει να είναι ο καλύτερος browser;
Το δυνατό χαρτί του Safari όμως δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Το δυνατό χαρτί λέγεται Reader κι αν το πατήσεις κάνει αυτό:

Reader mode στον Safari
Χωρίς Reader vs. Με Reader

Δηλαδή, παίρνει τη σελίδα ενός άρθρου και τη μετατρέπει σε μια λευκή κόλλα με μόνο στοιχείο σε αυτή το κείμενο και τις εικόνες του. Ούτε banners, ούτε διαφημίσεις, ούτε μενού, ούτε χρώματα, ούτε animation, τίποτα. Στη σελίδα αυτή μπήκες για να διαβάσεις το κείμενο, σωστά; Ε αυτό θα κάνεις. Χωρίς distractions και πίεση από τα γύρω γύρω.

Το Reader είναι για μένα το απόλυτο feature. Eίναι αυτό που στον ιδανικό browser θα ζητούσα πρώτο να υπάρχει.

Υπάρχουν όμως παρόμοια “Readers” για τις άλλους browsers; Ναι, υπάρχουν. Αυτά για τον Chrome όμως δε δουλεύουν καλά. Είναι όλο λάθη και μερικά τον κάνουν να καθυστερεί πάρα πολύ. Αυτά για τον Firefox είναι καλύτερα, αλλά και πάλι όχι αρκετά καλά.

Πόσο καλύτεροι μπορούν να γίνουν οι browsers;

Όσο καλός όμως κι αν είναι ένας browser, έχουμε να δούμε πολλά ακόμα. Παράδειγμα; Enter, Refresh, ένας browser που για την ώρα είναι μέρος μιας μελέτης κι όχι αληθινή εφαρμογή.

Ο τρόπος που λειτουργούν τα tabs είναι τόσο απλός που σε κάνει να ντρέπεσαι. Δηλαδή, πόση σκέψη θέλει ώστε να καταλάβουμε ότι είναι καλό να μπορείς να ομαδοποιείς τα tabs; Σαν να το είχαμε μπροστά στα μάτια μας και να μην μπορούσαμε ποτέ να το δούμε.

Και το History; Πόσο ωραίο είναι αυτό το πράγμα και πόσο πολύ πολύ πιο χρήσιμο; Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω έναν τέτοιο browser μόνο για το History.

Όσο, πάντως, κι αν το βλέμμα των μεγάλων παικτών στους browsers είναι στο mobile, πιστεύω ότι το desktop είναι το κατάλληλο περιβάλλον για πειραματισμούς. Είναι πιο ώριμο, πιο φιλικό (λόγω μεγαλύτερου real estate) και πιο σταθερό. Θα προτιμούσα να έβλεπα τους browsers της νέας γενιάς να ξεκινάνε από εκεί. Όπως και να’χει νομίζω ότι θα δούμε πολύ ωραία πράγματα στο μέλλον.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Playlists Σήμερα ο γιος μου γίνεται 7