porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το βιβλίο Fearless Salary Negotiation

Το βιβλίο Fearless Salary Negotiation

Αν αυτό το βιβλίο δεν είχε στον τίτλο του το "Fearless", θα είχε μια πολύ διαφορετική τύχη. Όμως τον έχει. Κι αυτό χτυπάει ακριβώς στο ευαίσθητο σημείο εκατομμυρίων ανθρώπων που διαπραγματεύονται τον επόμενο μισθό τους: το φόβο.

Το βιβλίο Fearless Salary Negotiation
Το βιβλίο Fearless Salary Negotiation

Πόσα θα ζητήσεις και πώς θα το κάνεις αυτό; Αν ακουστούν πολλά, τι γίνεται; Αν είναι λίγα και τελικά δεν πάρεις αυτό που θα μπορούσες;
Όλα αυτά είναι πολύ υπαρκτά ερωτήματα και υπάρχουν γιατί δεν ξέρουμε. Δεν ξέρουμε πώς να φτάσουμε να ζητήσουμε ένα δίκαιο ποσό και δεν ξέρουμε πώς να το διαπραγματευτούμε.

Οπότε αυτό το βιβλίο έρχεται να κάνει αυτό ακριβώς το πράγμα και να το κάνει καλά. Ό,τι γράφει είναι ουσιώδες, είναι απολύτως εστιασμένο και είναι πάρα πολύ πρακτικό, μπορείς δηλαδή να το χρησιμοποιήσεις άμεσα. Τελειώνει σε μερικές ημέρες και είναι γεμάτο από κομμάτια πληροφορίας που μπορούν να λειτουργήσουν μόνα τους, ανεξάρτητα από το υπόλοιπο βιβλίο. Είναι δηλαδή ένα πολύ εύκολο βιβλίο.

Αγόρασα το Fearless Salary Negotiation όχι ακριβώς γιατί το χρειαζόμουν, αλλά γιατί είμαι εντελώς εκτός πραγματικότητας στο συγκεκριμένο θέμα. Έτσι, κατά καιρούς ρωτούσα με επιμονή τον Θάνο και τον Γεράσιμο που ξέρουν πολύ καλύτερα από εμένα το έργο. Κάποια στιγμή όμως έπρεπε να σταματήσω να τους ζαλίζω και να το αντιμετωπίσω μόνος μου.

Και πώς πιάνεις συνήθως το θέμα; Τέρμα ερασιτεχνικά: ”Πόσα χρήματα μου λείπουν; x; Ε x θα ζητήσω από τον υποψήφιο εργοδότη μου.” Μια λογική που ταιριάζει στον κακομοίρη που κατεβαίνει για πρώτη φορά από το βουνό στην πόλη, αλλά όχι σε ένα σοβαρό επαγγελματία.
Εδώ το βιβλίο λέει ένα μεγάλο όχι. Δεν πάει έτσι το έργο. Το να ζητήσεις ένα x πόσο είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων που πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Τέτοιοι παράγοντες είναι η γνώση του αντικειμένου σου, η εμπειρία που έχεις ή που δεν έχεις, η γενική κατάσταση της αγοράς, ο τόπος που ζεις, η ανάγκη της εταιρίας στην οποία απευθύνεσαι για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση κ.α.

Αντί, δηλαδή, να ρίξεις ένα νόμισμα στον αέρα, μαθαίνεις, αποκτάς γνώση. Κι αμέσως μετά αποκτάς μέθοδο. Γνωρίζεις όχι μόνο τα χρήματα που θα διαπραγματευτείς, αλλά και το περιθώριο που έχεις να ανέβεις ή να κατέβεις από αυτά τα χρήματα.
Συνυπολογίζεις τι ακόμα θα μπορούσε να βοηθήσει την διαπραγμάτευση π.χ. μέρες άδειας, bonus, εργασία από το χώρο σου κάποιες ημέρες. Με άλλα λόγια, δεν αφήνεις τίποτα στη τύχη. Πηγαίνεις σε μια μάχη με όλα σου τα όπλα. Ξέρεις τι θες να πετύχεις, ξέρεις πού θα πιέσεις και πού θα υποχωρήσεις.

Αντίστοιχα λειτουργούν τα πράγματα όταν διαπραγματεύεσαι μια αύξηση, μια προαγωγή ή τη στιγμή που αποφασίζεις να αλλάξεις εργασιακό περιβάλλον για κάτι καλύτερο.

Τελικά, το Fearless Salary Negotiation είναι ένα πολύ ωφέλιμο βιβλίο. Αν έπρεπε να στοιχηματίσω, θα έλεγα ότι το 90% των ανθρώπων που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα έχουν πολλά να πάρουν από αυτό. Οπότε, όχι μόνο το προτείνω, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι κάτι σαν μάθημα υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Στο Inside Story: Apple εναντίον Facebook: εκεί που πολεμάνε οι ταύροι Ερμής