Google Chrome vs. Internet Explorer 8
Ξεκινώντας να πω ότι αυτό το κείμενο δεν είναι ένα εξαντλητικό τεστ, αλλά απλώς 5 θέματα usability +1 bonus που αντιμετωπίζει κάποιος που απλώς χρησιμοποιεί τους δύο browsers. Καμία αναφορά σε settings, καμία ειδική χρήση, ό,τι ειπωθεί θα ειπωθεί από την πλευρά ενός κοινού χρήστη.
(Δεν ξεχνάω ότι και οι δύο browsers είναι σε beta έκδοση.)
Ο Chrome παίζει αμέσως
Λογικό. Αναμενόμενο.
Ο Internet Explorer; Όχι ακριβώς. Την πρώτη φορά που άνοιξα τον browser και χωρίς να έχω εγκαταστήσει τίποτα extra στην έκδοση 7.0 ή στην 6.0 βλέπω αυτό:
Αν το add-on, που ούτε ξέρω πως βρέθηκε εκεί, δεν απενεργοποιηθεί, ο browser δεν ανοίγει.
Ο Chrome είναι έξυπνος
Αυτό να σημαίνει ότι ο ΙΕ8 είναι βλάκας; Όχι. Απλώς ο Chrome έχει πάει το browsing ένα βήμα παρακάτω.
Με άδεια cache και καθαρό history και στους δύο browsers ξεκινάω να γράφω στο address bar τη διεύθυνση ενός γνωστού site, το A List Apart. Ο Chrome μετά τα 5-6 πρώτα γράμματα προτείνει διευθύνσεις, μία από τις οποίες είναι κι αυτή που με ενδιαφέρει. Επίσης δίνει την επιλογή για αναζήτηση στο Google του όρου που μέχρι τότε έχω γράψει.
(Κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση) Ο IE8 απλώς δεν καταλαβαίνει.Η θέση του κουμπιού Refresh
Σε όλους τους browsers το κουμπί του Refresh είναι κοντά στο Back και το Next. Είναι λογικό τα πλήκτρα πλοήγησης να βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο.
Ο Chrome αντιμετωπίζει συμβατικά και ουσιαστικά το θέμα (και συμβατικά σε αυτή την περίπτωση δε σημαίνει βαρετά - είναι θέμα ευχρηστίας). O ΙΕ8 συνεχίζει το ίδιο σφάλμα που λανσάρισε ο προκάτοχός του και αναγκάζει το χρήστη να μετακινήσει το ποντίκι του σε ένα μέρος της οθόνης που δεν το περιμένει και να κουράζεται περισσότερο.
Διαφορετική συμπεριφορά του ενός tab
Τα tabs (ή καρτέλες) άλλαξαν τον τρόπο που σερφάρουμε. Προς το καλύτερο φυσικά. Η καινοτομία του Chrome είναι ότι όταν υπάρχει ένα μόνο tab ανοιχτό, το να το κλείσει κανείς σημαίνει ότι κλείνει τον browser.
Ο ΙΕ8 δεν επιτρέπει να κλείσεις το τελευταίο tab. Η συμπεριφορά αυτή έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν και σε άλλους browsers, ίδια ή με κάποιες παραλλαγές.
Η λογική του Chrome λέει ότι αν θέλω να κλείσω όλα μου τα tabs, δε χρειάζομαι πια τον browser. Υπεραπλούστευση; Μάλλον απλότητα θα το έλεγα και το προτιμώ.
Compatibility view
Πρόκειται για ένα νέο χαρακτηριστικό του Internet Explorer 8.0. Με δυο λόγια επιτρέπει την προβολή ενός website που έχει κατασκευαστεί με βάσει παλιά πρότυπα και τεχνικές να εμφανίζεται σωστά. Αν το κουμπάκι δεν είναι πατημένο, το website πιθανόν να εμφανίζεται λάθος. Αν είναι, τότε εμφανίζεται σωστά.
Το πρώτο που έχω να πω είναι ότι έναν απλό χρήστη δεν τον ενδιαφέρει. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εμφανίζονται σωστά οι σελίδες που επισκέπτεται.
Το δεύτερο είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κάποιος πότε το κουμπάκι είναι ενεργοποιημένο και πότε όχι.
Το τρίτο είναι ότι το κουμπάκι δε δουλεύει σωστά. Κάνει λάθος σε sites που είναι σωστά κατασκευασμένα, πέρα από κάθε αμφιβολία. Θα αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω για ποιους λόγους να υπάρχει καν ένα extra κουμπί με αμφίβολη χρησιμότητα.
Ο Chrome δεν ασχολείται με όλα αυτά.
Επιβάρυνση συστήματος
Last but not least, που λένε, μια πρώτη έρευνα για το πόσο ο κάθε browser επιβαρύνει το σύστημα, δείχνει και πάλι ότι ο Chrome τα πάει καλύτερα, παρότι ο IE8 είναι παιδί του λειτουργικού συστήματος που τον φιλοξενεί.
Όλο το κείμενο γράφτηκε, όχι τόσο για να πω ότι ο Chrome είναι καλύτερος από τον IE8, τουλάχιστον στις beta εκδόσεις τους. Αλλά γιατί πιστεύω ότι ο νέος Internet Explorer όσο περνάει ο καιρός θα μένει ακόμα πιο πίσω. Ό,τι έλεγα για την προηγούμενη έκδοσή του φαίνεται ότι συνεχίζει να ισχύει.
Όμως όλα αυτά είναι λεπτομέρειες. Η σπουδαία αποστολή του IE8 είναι να σκοτώσει την έκδοση 6. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο.