porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το βιβλίο “Never Split the Difference“

Το βιβλίο “Never Split the Difference“

- Έχουμε τον γιο σου, Voss. Δώσε μας ένα εκατομμύριο δολλάρια ή αλλιώς πεθαίνει.
- Μα πώς μπορώ να το κάνω αυτό;

Κάπως έτσι ξεκινάει το Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depended On It, ένα βιβλίο γραμμένο από έναν insider: τον Chris Voss, ο οποίος είναι πρώην διαπραγματευτής του FBI. Στην καριέρα του βρέθηκε σε πολλές δύσκολες καταστάσεις, κατά τις οποίες έπρεπε να διαπραγματευτεί με άγριους απαγωγείς, από ληστές τραπεζών μέχρι τους ίδιους τους Taliban. Αφού πέρασε λοιπόν καμιά 20ριά χρόνια στην κόψη του ξυραφιού, αποφάσισε να γράψει γι’ αυτό που ξέρει καλύτερα: τις διαπραγματεύσεις.

Never Split The Difference

Το “Never Split the Difference” έχει ένα βασικό σκεπτικό: ποτέ σε ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων δεν κοιτάς να μοιράσεις τη διαφορά στη μέση. Η μέση δεν ικανοποιεί κανέναν και δεν είναι η δίκαιη λύση.

Για να πάρεις το καλύτερο που μπορείς από τέτοιες καταστάσεις πρέπει να πας με μέθοδο, με σχέδιο δηλαδή, και να το υπηρετήσεις με κάθε κόστος. Η κάθε διαπραγμάτευση έχει χαρακτηριστικά που επαναλαμβάνονται και το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να τα αντιληφθείς. Για παράδειγμα, πάντα πρέπει να πηγαίνεις άριστα προετοιμασμένος. Ή οφείλεις να μάθεις ν' ακούς τον συνομιλητή σου, ακόμα και για πράγματα που δε λέει με το στόμα του.

Αν κάποιος γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες μιας διπραγμάτευσης, μπορεί να εφαρμόσει μια σειρά από τεχνικές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν να τα καταφέρει στο τέλος. Το βιβλίο εξηγεί τις τεχνικές αυτές με απλό τρόπο και μάλιστα ο συγγραφέας προς το τέλος δοκιμάζει να βάλει τον αναγνώστη ακόμα και σε πολύ βαθιά νερά.

Το Never Split the Difference είναι ένα πολύ ευκολοδιάβαστο βιβλίο γιατί ο Vonn έχει πάρα πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί και το κάνει αυτό ελκυστικά στην αρχή του κάθε κεφάλαιου. Βασικά, μας λέει συνέχεια ιστορίες από τις περιπέτειές του με ένα τρόπο απλό και λιτό κι αυτό κρατάει συνεχώς το ενδιαφέρον. Μέσα από αυτές εξάγει συμπεράσματα και τελικά τα ομαδοποιεί σε τεχνικές, οι οποίες πιάνουν σε κάθε τύπο διαπραγμάτευσης: από τον πιο άγριο εγκληματία μέχρι το 4χρονο παιδί σας. Ενδεικτικά, διάβασα το βιβλίο μέσα σε μια εβδομάδα δύο φορές.

Βέβαια, το μοντέλο “αφηγούμαι ιστορία, βγάζω συμπεράσματα, τα κάνω κανόνες” είναι κάτι πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και είναι πολύ συμβατό με εμένα ως αναγνώστη, αλλά δε σημαίνει ότι όλοι μπορούν να το αποδεχτούν. Πάντως είναι ένας τρόπος να μπορεί ο αναγνώστης να συγκρατεί πράγματα χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα.

Βρήκα το Never Split the Difference ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια, οπότε το συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν έπρεπε να βρω ένα μειονέκτημα, αυτό θα ήταν μόνο κάποιες μικρές αρρυθμίες στα τελευταία κεφάλαια. Σαν να γράφτηκαν λίγο βιαστικά σε σχέση με τα προηγούμενα.

Κοστίζει περίπου 17 ευρώ στην Kindle έκδοσή του, η οποία είναι μία από τις καλύτερες που μου έχουν τύχει αυτά τα χρόνια που το χρησιμοποιώ.

Σημείωση: τα links του κείμενου προς το Amazon είναι affiliate, πράγμα το οποίο σημαίνει πως αν το αγοράσετε από αυτά, τότε μπαίνει ένα πολύ μικρό ποσό ώστε να το πιστωθώ σε κάποια επόμενη αγορά μου.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Δυο λόγια για το φίλο μου το Σάκη Σήμερα ο γιος μου γίνεται 5