porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Νέο λογότυπο Υπ. Παιδείας: μια αποτυχία

Νέο λογότυπο Υπ. Παιδείας: μια αποτυχία

Το νέο λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Με το που εμφανίστηκε το νέο λογότυπο του Υπουργείου, τα σχόλια που διάβασα σε άλλα sites κάλυψαν σε μεγάλο βαθμό τις πρώτες μου εντυπώσεις γι' αυτό. Γράφω όμως δυο λόγια παραπάνω για να θίξω κάποια πράγματα λίγο διαφορετικά.

Το μέγεθος μετράει

Όταν κάποιος κατασκευάζει ένα λογότυπο οφείλει αυτό να αποδίδει το μήνυμα ακόμα κι αν μεγαλώσει ή μικρύνει σημαντικά σε μέγεθος. Ήδη η εικόνα που υπάρχει στην αρχή του post (κι εμφανίζει το λογότυπο αρκετά πιο μικρό σε διάστάσεις) έχει χάσει κάτι από την αρχική του μορφή. Τα διάφορα αντικείμενα εντός της υδρόγειου σχεδόν δεν ξεχωρίζουν το ένα από το άλλο.

Στην πραγματικότητα όμως τα λογότυπα εμφανίζονται ακόμα μικρότερα είτε πρόκειται για το Web είτε για το χαρτί. Αν αυτό το λογότυπο μπει στο website του Υπουργείου, θα γίνει ακόμα μικρότερο, με μια διάσταση περίπου όπως αυτή:

Το νέο λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ας ξεχάσουμε για λίγο τα γράμματα που έχουν χάσει την ευκρίνειά τους (πρόκειται για .gif αρχείο που όσο μικραίνει, η ποιότητα πέφτει δραματικά). Η υδρόγειος είναι σαν μουντζούρα που δε βγάζει κανένα νόημα, πόσο μάλλον ότι πρόκειται για ένα Υπουργείο.

Πολύ συχνά στην πράξη υπάρχει ανάγκη να φανεί μόνο το κύριο μέρος του λογότυπου, στην περίπτωσή μας είναι η υδρόγειος κι όπως είναι ευνόητο, αυτό θα δείξει τη γύμνια του.

Τυπογραφία

Η κύρια γραμματοσειρά του Υπουργείου θυμίζει τυπογραφία της δεκαετίας '60. Ακόμα κι αν παραδοσιακά το Υπουργείο χρησιμοποιεί αυτή τη γραμματοσειρά, μήπως είναι ευκαιρία ν' αλλάξει τώρα; Ειδικά αυτό το "Υ" παραπέμπει σε εποχές που δε θέλουμε να τις θυμόμαστε και ο νοών νοείτω.

Η δευτερεύουσα γραμματοσειρά είναι πιο ενδιαφέρουσα με καλύτερα serifs και συμπαθητικές εναλλαγές στο πάχος των γραμμάτων. Παρ' όλα αυτά, δεν παύει να είναι μια γραμματοσειρά ελαφρώς ξεπερασμένη συνολικά.

Βλέποντας ολόκληρο το λογότυπο, ο συνδυασμός δυο serif γραμματοσειρών, πέρα από το γεγονός ότι δε συνίσταται γενικά, μου δημιουργεί ένα κόμπο στο στομάχι λόγω των συγκεκριμένων types.

Συνολική αποτίμηση

Παρατηρώντας συνολικά το λογότυπο αυτό, και ξεπερνώντας τις όποιες ενστάσεις ήδη αναφέρθηκαν, βλέπει κανείς ότι η σύνθεση δεν μπορεί να σταθεί για ένα ακόμα λόγο: δεν υπάρχει σημείο εστίασης (focal point) του ματιού. Το αναμενόμενο focal point θα ήταν η υδρόγειος. Όμως το μεγάλο κενό που δημιουργείται κάτω από το κείμενο με τα μαύρα γράμματα σπάει όλη την αρμονία και τελικά σε αναγκάζει να εστιάσεις στο κενό αυτό κι όχι κάπου αλλού.

Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με τα χρώματα του λογότυπου: αν δει κάποιος από κοντά την υδρόγειο, θα παρατηρήσει ότι τα χρώματα είναι πιο έντονα κάτω και δεξιά κι όσο κινούμαστε προς το άλλο άκρο ανοίγουν - δεν είναι κακό αυτό. Επίσης, μου άρεσε το moto "Όλα είναι θέμα Παιδείας", ακόμα κι αν δεν είναι παρά ένα ακόμα τσιτάτο, που στην πράξη αγνοείται.

Τελικά, το νέο λογότυπο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι συντηρητικό (κυρίως λόγω της τυπογραφίας) και κακοφτιαγμένο (λόγω της υδρόγειου) και μένουν οι καλές προθέσεις που πιθανόν να είχαν οι δημιουργοί του (τους οποίους δε γνωρίζω και δεν έχω επίτηδες ερευνήσει να μάθω ποιοι είναι για να κρατήσω την αντικειμενικότητά μου). Πρόκειται κατ' εμέ συνολικά για μια σημαντική αποτύχία.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

The complete manual of Typography Κάθε μέρα μια μάνα κι ένα παιδί