porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › "Οι χαρακτήρες φτιάχνουν την κουλτούρα"

"Οι χαρακτήρες φτιάχνουν την κουλτούρα"

Αυτή είναι μια μικρή ιστορία για δέκα βλάκες που κοπανάνε μια μπάλα και προσπαθούν να τη βάλουν σε ένα καλάθι. Όμως είναι και η διαδρομή από το μηδέν (ή για την ακρίβεια από το μείον) στην απόλυτη κορυφή του χώρου σου.

Σύνδεση με τα προηγούμενα: οι Milwaukee Bucks το 2021 κερδίζουν το πρωτάθλημα NBA μετά από 50 χρόνια. Ένας μαύρος Έλληνας, που κάποτε πουλούσε παράνομα CD στην Αθήνα, κουβαλάει στην πλάτη του όλη την ομάδα. Παραμένει εκεί από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στην Αμερική και στηρίζει το σχέδιο του οργανισμού ακόμα κι όταν τα πράγματα τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειχναν πολύ καλά. Σήμερα όμως όλα έχουν αλλάξει. Οι Bucks είναι η καλύτερη ομάδα μπάσκετ στον κόσμο.

Οι Milwaukee Bucks πρωταθλητές NBA
Οι Milwaukee Bucks πρωταθλητές NBA - Πηγή: nba.com

Η παραμυθένια περίοδος που περνάει, όχι απλώς μια ομάδα, αλλά μια ολόκληρη πόλη ξεκίνησε από τα πολύ βασικά. Ο General Manager, John Horst, τα εξηγεί ωραία μιλώντας για το μυστικό της επιτυχίας.

Θα πάω πίσω στον χρόνο και θα πω ότι το σημαντικότερο συστατικό είναι ο άνθρωπος, οι άνθρωποι. Οι χαρακτήρες φτιάχνουν την κουλτούρα. Πρέπει να σε ενδιαφέρει το δυναμικό σου, γι' αυτούς που σε περιβάλλουν καθημερινά, για την ατμόσφαιρα, για εκείνους που πηγαίνουν στην μάχη μαζί σου, γι' αυτούς που βρίσκονται δίπλα σου στις καλές και στις κακές στιγμές. Αυτά δημιουργούν την κουλτούρα, την οικογένεια, την συντροφικότητα.

Τι εννοείς κύριε Horst; Γίνε σε παρακαλώ πιο σαφής.

Πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι, εντιμότητα και ακεραιότητα, ηθική. Νομίζω πως έχουμε σπουδαίους ανθρώπους στον οργανισμό, με καλές συνήθειες, όλοι θέλουν να γίνονται καλύτεροι από την μία ημέρα στην άλλη, δεν υπάρχει εγωισμός εδώ. Γι' αυτό και είχαμε τόσες επιτυχίες. Νομίζω πως ο χαρακτήρας και η κουλτούρα δοκιμάζονται περισσότερο στις αποτυχίες και είχαμε τέτοιες. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί με σπουδαία κουλτούρα σε όλα τα αθλήματα, όμως είμαι πραγματικά ευγνώμων για την δική μας και δεν υπάρχει πιο καλό παράδειγμα από τον Γιάννη.

Ο οργανισμός αρχικά καθορίζει τον στόχο. Αυτό είναι το εύκολο. Ο τρόπος όμως μέσω του οποίου φτάνεις στον στόχο κάνει τη διαφορά. Πόσοι οργανισμοί τόσο εκτεθειμένοι στο κοινό μιλάνε για εντιμότητα και ακεραιότητα; Για έλλειψη εγωισμού και χτίσιμο καλών συνηθειών; Κανείς. Κανείς εκτός από αυτούς.
Kάπως έτσι χτίζεται η ηθική μιας ομάδας, μιας κοινότητας ή μιας κοινωνίας ολόκληρης. Γιατί η ηθική είναι ένα συνδυαστικό σύστημα συνεργασίας.

Και θα μου πεις, "τι να την κάνω την ηθική, δεν τρώγεται η ηθική".
Η απάντηση είναι ότι όλα αυτά έχουν και πρακτικό αντίκρυσμα: η πόλη του Milwaukee κατά τη διάρκεια των play-off από Μάιο έως Ιούλιο 2021 είχε κέρδος 57.6 εκατομμύρια δολλάρια. Ναι, αυτό είναι κάτι που τρώγεται και μάλιστα με μεγάλη όρεξη.

Οι Bucks είναι το τέλειο παράδειγμα: τίποτα καλό δεν έγινε σε μια μέρα και με τον εύκολο τρόπο. Όλα θέλουν κόπο, πίστη κι επιμονή. Όπως θέλουν και λίγη τύχη βέβαια. Αν τώρα όλο αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο ηθικής που προωθεί τις αξίες για τις οποίες μιλούσαμε παραπάνω, έχουμε το τέλειο εργασιακό περιβάλλον.

Και την ίδια στιγμή έχουμε τη δυσεύρετη περίπτωση όπου το σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των παραγόντων του.

Το καλό με τον αθλητισμό είναι πως είναι κατά βάση δίκαιος. Ο πιο εργατικός, ο πιο σωστά οργανωμένος, ο πιο διανοητικά επαρκής συνήθως επιβραβεύεται. Οι άνθρωποι μπαίνουν σε μια διαδικασία συνεχούς βελτίωσης των εαυτών τους σωματικά και πνευματικά, ακόμα και στο ερασιτεχνικό επίπεδο. Δε βλέπω κανέναν λόγο να θεωρείται ο αθλητισμός δοκιμασία κατώτερου επιπέδου σε σχέση με άλλες.

Ο καθένας ζει στον κόσμο του και οι καλές προσωπικές ιστορίες συνήθως δεν παίρνουν δημοσιότητα. Γι' αυτό χρειαζόμαστε εκείνες τις ιστορίες που μπορούν να τις δουν πολλά μάτια, όχι μόνο παιδικά μάτια, και να μπουν σε πολλά μυαλά. Η πορεία της ομάδας μπάσκετ αυτής της μικρής κρύας πόλης είναι η πιο αισιόδοξη ιστορία που έχω δει εδώ και πολλά χρόνια.

Όσο για το παλικάρι αυτό... Giannis for President. Εύκολα. 

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Ερμής Το βιβλίο "How to Have Impossible Conversations"