porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Διαχείριση πληροφορίας στο Web

Διαχείριση πληροφορίας στο Web

Προσωπικά, έχω μια μεγάλη λίστα από websites που παρακολουθώ καθημερινά σε σημείο που η παρεχόμενη πληροφορία είναι μεγαλύτερη από αυτή που μπορώ ν' απορροφήσω. Για να μπορέσω να λύσω τα θέματα που ανέφερα στην προηγούμενη παράγραφο, χρησιμοποιώ λογισμικό, που τουλάχιστον διευκολύνει την καθημερινή μου ζωή στο θέμα αυτό.

Διαχειρίσου RSS Feeds

Η λίστα με τα RSS Feeds μου περιλαμβάνει περίπου 200 websites. Ναι, 200 websites είναι πάρα πολλά, αλλά εδώ και μήνες δεν μπορώ εύκολα να τα μειώσω. Για το λόγο αυτό χρειάζομαι software που να είναι απλό, αξιόπιστο κι εύκολα παραμετροποιήσιμο. Χωρίς δεύτερη σκέψη το καλύτερο λογισμικό που υπάρχει για μένα είναι το NetNewsWire. Δημιουργήθηκε για Mac, αλλά πρόσφατα το NetNewsWire βγήκε και για Windows.

Δεύτερη επιλογή για την ίδια δουλειά είναι το Google Reader, το οποίο έχει το πλεονέκτημα να έχει κάποιος πρόσβαση στη λίστα με τα feeds του από οποιονδήποτε υπολογιστή. Πιστεύω ότι το Google Reader είναι λιγότερο βολικό, αλλά μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και καλύτερο.

Κράτα Bookmarks

Όταν ένα ξεχωριστό κείμενο αξίζει να το έχει κάποιος για πάντα στη συλλογή του, τότε υπάρχει ανάγκη για λογισμικό που να αποθηκεύει την πληροφορία αυτή και να είναι εύκολα προσβάσιμη από παντού. Για μια τέτοια υπηρεσία bookmarking χρησιμοποιώ το Magnolia. Τόσο αυτό όσο και το Delicious, είναι με διαφορά τα καλύτερα για το σκοπό αυτό.

Η προτίμισή μου στο Magnolia σε σχέση με το delicious έγκειται στην καλύτερη διασύνδεση των χρηστών μεταξύ τους, καθώς υπάρχει η δυνατότητα ένα μέλος να παρακολουθεί τ' αγαπημένα bookmarks άλλων μελών ή ομάδων μελών. Ομολογώ πάντως ότι το delicious είναι πιο εύχρηστο. Τα bookmarks μου στο Magnolia είναι πάντως ελεύθερα σε καθένα που θέλει να τα δει είτε είναι μέλος είτε όχι.

Διάβασέ το αργότερα

Έγραφα παραπάνω ότι η λίστα με τα websites που παρακολουθώ περιλαμβάνει γύρω στα 200. Αν τα μισά από αυτά ανανεώνουν το περιεχόμενό τους κάθε μέρα, τότε είναι ευνόητο ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να απορροφήσει 100 νέα κείμενα σε ημερήσια βάση. Ακόμα πιο δύσκολο είναι να κρίνει αν ένα από τα κείμενα που διαβάζει αξίζει να μπει στη λίστα με τα bookmarks του. Προσωπικά, θέλω να κρατάω σε αυτή τη λίστα μόνο πραγματικά αξιόλογα κείμενα, τα οποία θα χρησιμοποιήσω αργότερα ή θα μπορούν να διαβαστούν και μετά από χρόνια.

Στο σημείο αυτό μπαίνει η ανάγκη να φυλάξω ένα κείμενο στα γρήγορα για να το διαβάσω κάποια άλλη στιγμή με περισσότερη ησυχία και τότε να κρίνω την αληθινή του αξία. Την ανάγκη αυτή εξυπηρετεί το LaterLoop. Είναι πολύ απλό κι εύκολο στη χρήση του και από τότε που το χρησιμοποιώ με έχει βοηθήσει πολύ. Αντίστοιχο του LaterLoop είναι το Instapaper, που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, αλλά δίνει ελαφρά λιγότερες δυνατότητες στα μέλη του.

Κράτα μόνο τα σημαντικά

Μέχρι τώρα μίλησα για τη λίστα με τα websites που παρακολουθώ καθημερινά, τη λίστα με τα bookmarks μου και την ανάγκη να φυλάω κείμενα που θα τα διαβάσω αργότερα. Τι γίνεται όταν ένα κείμενο είναι απλώς καλό, αλλά ένα μέρος του είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο; Στην περίπτωση αυτή δε θέλω να κρατήσω όλο το κείμενο, αλλά μόνο το συγκεκριμένο μέρος του, χωρίς όμως να χάσω τη γενική ιδέα.

Για τις περιπτώσεις αυτές έχω το Awesome Highlighter. Το λογισμικό δουλεύει όπως όταν σε βιβλία μαρκάρει κάποιος με μαρκαδόρο που φωσφωρίζει ένα μέρος του κειμένου. Με τον τρόπο αυτό κατευθύνει τον εαυτό του να διαβάσει μόνο εκείνο το μέρος που θεωρεί πιο σημαντικό, χωρίς να διαβάζει απαραίτητα όλο το κείμενο. Καταπληκτικό εργαλείο, μόνο που επειδή είναι σχετικά νέο έχει κάποια προβληματάκια χρηστικότητας.

Πολλά εργαλεία για ένα σκοπό;

Δε νομίζω. Η ανάγκη να επιλεχθεί, να ταξινομηθεί, να αξιολογηθεί και τελικά να χρησιμοποιηθεί ένα κείμενο υπάρχει, όχι γιατί ο άνθρωπος δεν μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά γιατί ο όγκος των δεδομένων ξεπερνάει τα όριά του. Από τη στιγμή που παίρνω όλη την πληροφορία που έχω ανάγκη για τη δουλειά μου (κι όχι μόνο) από το Web και με δεδομένο ότι η πληροφορία αυτή χρησιμοποιείται για μάθηση και χρήση, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να το κάνω με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Με άλλα λόγια προτιμώ να αποδέχομαι τα πεπερασμένα όρια της μνήμης μου και να κάνω το σύστημα να δουλεύει για μένα με τη χρήση των εργαλείων αυτών. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χάρη σε αυτή τη μέθοδο έχω καταφέρει να γίνω πιο αποτελεσματικός κι ωφέλιμος πριν απ' όλους στον εαυτό μου.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Η ουτοπία των browsers Τι είναι το customer’s service