porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το βιβλίο Sapiens - Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου

Το βιβλίο Sapiens - Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου

Τα περισσότερα βιβλία ιστορίας είναι βαρετά. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά τους. Κι όμως. Το να μας έλκουν οι καλές ιστορίες είναι περασμένο στο DNA μας. Γιατί λοιπόν τα βιβλία ιστορίας τα βαριόμαστε; Γιατί είναι κακογραμμένα. Γιατί είναι διεκπεραιωτικά. Υπάρχουν δηλαδή τα υλικά για την τέλεια συνταγή, αλλά ο μάγειρας είναι ατάλαντος.

Το βιβλίο Sapiens

Ευτυχώς το Sapiens, που είναι μια σύντομη εξιστόρηση της ανθρώπινης ζωής από τότε που εμφανίστηκε στη γη μέχρι σήμερα, δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Ο Yuval Noah Harari γράφει με τρόπο καταπληκτικό: προσεκτικός κι ακριβής για να μη γίνουν παρανοήσεις και ταυτόχρονα γλαφυρός και εύγλωττος γιατί χωρίς καλή διήγηση σε παίρνει ο ύπνος.

Η πορεία του ανθρώπου στη γη είναι γεμάτη ιστορίες μεγαλοπρέπειας αλλά και ιστορίες ντροπής. Αυτές τις τελευταίες επιλέγουμε να τις κρύβουμε κάτω από το χαλάκι. Όμως είναι οι πιο ενδιαφέρουσες. Ο άνθρωπος προσπαθώντας να ξεπεράσει τα όριά του γίνεται κυνικός κι αδίστακτος.

Όσο κι αν θέλουμε να βλέπουμε ένα happy end, η ανθρώπινη ιστορία είναι άδικη και γεμάτη φρικαλεότητες. Κάθε κατάκτηση μιας αυτοκρατορίας σήμαινε θρίαμβο για κάποιους ανθρώπους και πολύ πόνο και δυστυχία για κάποιους άλλους. Η ανθρώπινη ζωή μέσα στην πορεία των χιλιετηρίδων πότε δεν ήταν κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Πόσο μάλλον η ζωή των ζώων.

Οι θρησκείες όμως βοηθάνε: εκμεταλλευόμενες την αγωνία του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο κατευνάζουν τα πλήθη και τα οδηγούν εκεί που θέλουν. Ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και οι άλλοι θρησκευτικοί προσανατολισμοί, ο κομμουνισμός και ο ναζισμός, τα έθνη και το ζεστό χρήμα είναι όλα πλευρές του ίδιου νομίσματος: του δόγματος. Το δόγμα ενώνει και δίνει νόημα. Έξω από αυτό είναι δύσκολα.

Όλα αυτά είναι άβολες αλήθειες για τις οποίες ποτέ δε μας είπαν. Μόνο μισόλογα κι εκδοχές της πραγματικότητας που μας βολεύουν κάθε φορά. Αλλά το Sapiens δε χαρίζεται σε αυτούς τους μύθους.

Η πιο σκληρή αλήθεια πάντως είναι πως η παρουσία ενός ανθρώπου για τον πλανήτη είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια μέσα στα δισεκατομμύρια χρόνια ζωής του. Μπορεί να έχουμε έναν πάρα πολύ χαρακτηριστικό τρόπο να βάζουμε τον εαυτό μας στο κέντρο του σύμπαντος, αλλά αυτό είναι ένας ναρκισσισμός στα όρια του γελοίου. Η ζωή και ο θάνατός μας δε θα επηρεάσουν κανέναν ιδιαίτερα. Αν μας βάλεις όλους μαζί ως είδος, τότε ναι, έχουμε κάποια υπόσταση.

Ο Harari δεν είναι βέβαιος αν ο άνθρωπος με το πέρασμα των αιώνων γίνεται πιο ευτυχισμένος, όμως οι συνθήκες ζωής του είναι ξεκάθαρα καλύτερες. Ζει περισσότερο, με λιγότερες κακουχίες κι αρρώστιες κι έχει χώρο για δημιουργία. Υπάρχει περισσότερη ισότητα, οι αδικίες αμβλύνονται και οι ευκαιρίες δίνονται πιο ισότιμα από ποτέ. Ένας ακόμα μύθος, αυτός ο "παλιά η ζωή ήταν καλύτερη/αγνότερη/πιο ηθική" συντρίβεται.

Ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα του Sapiens είναι πως πρόκειται για ένα παγκόσμιο best seller. Έχει μπει σε χιλιάδες σπίτια και οι άνθρωποι μέσω αυτού ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους μύθους και τις δοξασίες τους. Ο άνθρωπος που καλοπροαίρετα αμφισβητεί δε βγαίνει ποτέ χαμένος. Γι' αυτό θα ήθελα μια μέρα να δω κάποια από τα κεφαλαία του Sapiens να μπαίνουν μέσα στις σχολικές αίθουσες. Θα μας έκανε πάρα πολύ καλό.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Το κάθισμα Anda Seat T-Pro Media 2022 - τα καλύτερα