porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το Sketch και το design

Το Sketch και το design

Έχοντας διανύσει αρκετά χιλιόμετρα με το Sketch, μπορώ πια να πω ότι αυτή είναι η εφαρμογή που με έκανε ν´ αλλάξω το workflow της δουλειάς μου σε επίπεδο design. Αυτό είναι μεγάλο πράγμα.

Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύεις δεν αλλάζει συχνά. Για μερικούς ανθρώπους δεν αλλάζει και ποτέ. Την τελευταία φορά που άλλαξα ήταν αρκετά χρόνια πριν, όταν εγκατέλειπα το Photoshop και τα παρεμφερή λογισμικά για το design in the browser. Την τεχνική αυτή την εμπιστεύομαι ακόμα και πιστεύω ότι είναι πολύ αποτελεσματική όταν τη μάθεις καλά.

Το design in the browser είχε κι έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Αν η αρχική σου ιδέα είναι εντελώς ξεκάθαρη, τότε παραμένει η πιο γρήγορη διαδρομή ανάμεσα στο τι έχεις στο μυαλό σου και στο τι βλέπεις στην οθόνη σου. Αν όχι όμως;

Αν όχι, χρειάζεσαι ένα ενδιάμεσο περιβάλλον ώστε να αποτυπώσεις τις παραλλαγές. Το περιβάλλον αυτό μπορεί να είναι το χαρτί, τα wireframes, το Illustrator και φυσικά το Photoshop, που είναι με διαφορά το πιο δημοφιλές. (Υπάρχουν κι άλλα βέβαια, αλλά ποτέ δε δούλεψαν για μένα.)

Βρίσκω το χαρτί και τα wireframes ακατάλληλα για την αποτύπωση concepts. Είναι ιδανικά για ανάλυση και για να βάλεις σε σειρά τις σκέψεις σου, ιδιαίτερα σε πολύπλοκα websites, αλλά δεν έχει άλλο. Απο την άλλη το Photoshop το έχω απορρίψει εδώ και χρόνια. Το Photoshop δε μου έκανε ποτέ γιατί είναι αργό, πιο κατάλληλο για pixel perfect layouts και κατά μία έννοια "κλειστοφοβικό". Επιπλέον, νομίζω ότι είναι ένα εμπόδιο ανάμεσα στον designer και το web, είναι μια λάθος διαδρομή στο να φτάσεις στην ιστοσελίδα, το web page. (Όλα αυτά βέβαια είναι μια προσωπική οπτική—προφανώς οι χιλιάδες web designers που το χρησιμοποιούν συστηματικά έχουν πολύ σοβαρούς λόγους να το κάνουν, πράγμα απόλυτα σεβαστό.)

Οπότε, η μόνη εναλλακτική που μου έκανε όλα αυτά τα χρόνια ήταν το Illustrator. Όμως το Illustrator είναι φανερό ότι έχει φτιαχτεί για άλλη χρήση. Τα εργαλεία του, η διαχείριση των documents, ακόμα και το περιβάλλον του απευθύνεται στο σχέδιο, στη γραφιστική, γενικά σε κάτι άλλο, όχι στο web design ή στο app design.

Sketch

Νομίζω ότι οι δημιουργοί του Sketch θα σκέφτονταν παρόμοια πράγματα όταν το σχεδίαζαν. Γιατί το Sketch είναι ένα Illustrator εστιασμένο σε σχεδιασμό για το διαδίκτυο ή για εφαρμογές για τα νέα οικοσυστήματα βλ. App Store, Google Play κ.λπ.

Έτσι, με το Sketch μπορώ να έχω τρία μεγάλα πλεονεκτήματα που δε δίνει το design in the browser ή το Photoshop:

Σε κάνει το Sketch καλύτερο designer;

Νομίζω όχι. Καλύτερο designer σε κάνει η πιο εντατική δουλειά, η προσοχή στη λεπτομέρεια, η εξέλιξη ενός στυλ, οι δοκιμές, η σκληρή (αυτο)κριτική, πράγματα δηλαδή που δε σχετίζονται με τα εργαλεία που χρησιμοποιείς. Αυτό συνέβαινε πάντα και συνεχίζει να ισχύει κι εδώ.

Το Sketch όμως βρήκα ότι με ωφελεί στο πόσο γρήγορα το μυαλό μου “σβήνει” μια ιδέα και πάει στην επόμενη. Επίσης, το Sketch με τον άπλετο χώρο που σου δίνει σε αναγκάζει να δεις με πιο αντικειμενικό μάτι το όποιο design. Τέλος, σε αφήνει “ευάλωτο” σε πιο τολμηρές ιδέες, είναι σαν να ξεχνάς μερικές στιγμές για ποιο μέσο σχεδιάζεις.

Όπως κάθε λογισμικό, έτσι και το Sketch, δεν πιστεύω ότι ταιριάζει σε όλους. Αν αξίζει μια ευκαιρία, είναι γιατί από καιρό σε καιρό είναι καλό να φεύγεις από το comfort zone που έχεις φτιάξει και να δοκιμάζεις κάτι νέο. Σου ανοίγεται ένας άλλος κόσμος, που πολλές φορές έχει πράγματα που δεν έχεις ξαναδεί και που σου βγαίνουν σε καλό.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Ο (κακός) σχεδιασμός εφαρμογών για οδηγούς και το opinionated software -ένα άρθρο για το Navideck Δύο κυρίες, ένα café, το User Interface και το User Experience Design