porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Το βιβλίο The Spirit of Kaizen

Το βιβλίο The Spirit of Kaizen

Πιστεύω ότι το Kaizen είναι ο καλύτερος τρόπος να προκαλέσεις θετικές αλλαγές στη ζωή σου. Είναι ο πιο "ειρηνικός" τρόπος για μεγάλες αλλαγές που μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Το βιβλίο The Spirit of Kaizen: Creating Lasting Excellence One Small Step at a Time μιλάει για το Kaizen εφαρμοσμένο στο κομμάτι των επιχειρήσεων.

Το βιβλίο The Spirit of Kaizen
Το βιβλίο The Spirit of Kaizen

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή. Το Kaizen είναι ένας ιαπωνικός όρος, μια ιδέα που στα γρήγορα μεταφράζεται ως "συνεχής βελτίωση". Η λογική είναι ότι κάνεις πολλά μικρά βήματα, που το καθένα από αυτά είναι πολύ εύκολο στην εφαρμογή του, αλλά όλα μαζί μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά. Μια φιλοσοφία φοβερά απλή στη σύλληψη της, όμως όχι απλοϊκή.

Το Kaizen έγινε διάσημο από την Toyota, η οποία εφάρμοσε την ιδέα στη γραμμή παραγωγής της προσπαθώντας να βελτιώσει κάθε φορά κι από λίγο, από πολύ λίγο, ένα εξάρτημα ή μια διαδικασία. Χάρη σε αυτή τη μεθοδολογία έγινε η πιο αξιόπιστη μάρκα αυτοκινήτων.

Πού βασίζεται όμως το Kaizen: ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αρνητικός στις μεγάλες κι απότομες αλλαγές. Μερικές χιλιάδες χρόνια πριν οι οι απότομες αλλαγές σήμαιναν κίνδυνο για τον άνθρωπο. Έτσι, ενστικτωδώς τις απέφευγε. Αυτό το ένστικτο συνεχίζει να υφίσταται μέχρι σήμερα με πολύ ισχυρό τρόπο.
Το Kaizen παρακάμπτει αυτή την αυθόρμητη αντίδραση του εγκεφάλου εισάγοντας πολύ μικρές αλλαγές, που έρχονται σταδιακά κι έτσι γίνονται αποδεκτές. Κι όταν αυτές οι μικρές αλλαγές συσσωρευτούν, τότε μπορούν να επιφέρουν μεγάλες βελτιώσεις. Οι οποίες βελτιώσεις διαρκούν πολλές φορές για πάντα.
Η απλότητα του Kaizen το κάνει ταυτόχρονα ελκυστικό αλλά δύσκολο να το εμπιστευτείς. Στην αρχή νιώθεις ότι χάνεις το χρόνο σου, θέλει υπομονή. Δεν είναι sexy.

Το βιβλίο The Spirit of Kaizen ουσιαστικά δείχνει τις εφαρμογές της ιδέας σε ένα μεγάλο πεδίο επιχειρήσεων και πώς αυτή λειτούργησε όταν έγινε πράξη. Κι ενώ στην αρχή όλοι έλεγαν "μα είναι δυνατόν μια τόσο μικρή αλλαγή να προκαλέσει κάτι καλό;", στο τέλος όλοι μπορούσαν να δουν τη μεγάλη βελτίωση (ή ακόμα και την καινοτομία).

Πάντως παρότι το βιβλίο μιλάει για αλλαγές στις επιχειρήσεις, όλα προκύπτουν από τους ανθρώπους. Από την εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, από τη συνεργασία, από τη διάθεση για αλλαγή. Οπότε δεν είναι ένα τεχνοκρατικό, αποστειρωμένο βιβλίο, το αντίθετο: είναι ανθρωποκεντρικό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο απλό και στη δομή του και στο γράψιμο του. Είναι πάρα πολύ προσιτό. Για μένα ήταν το πρώτο μου audiobook και δε με δυσκόλεψε καθόλου. Λέει όσα πρέπει να πει χωρίς να το παρακάνει ούτε στο ύφος ούτε στον όγκο της πληροφορίας που δίνει.

Έχοντας γνωρίσει κι εφαρμόσει το Kaizen εδώ και πάνω από 10 χρόνια, το θεωρώ την πιο ισχυρή φιλοσοφία για μικρές και μεγάλες αλλαγές στη ζωή ενός ανθρώπου. Όχι βέβαια ότι είναι για όλους, ο κάθε άνθρωπος έχει τον τρόπο του να αλλάζει πράγματα και να να νιώθει καλά με τις αλλαγές αυτές.
Αν όμως είστε υπομονετικός και ταυτόχρονα επίμονος άνθρωπος, είστε πολύ καλός υποψήφιος για να λειτουργήσει το Kaizen και για εσάς.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Συνδρομητικές υπηρεσίες και User Experience Design Ωραίες σειρές: Mindhunter