porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Typekit vs. Fontdeck vs. Google Web Fonts

Typekit vs. Fontdeck vs. Google Web Fonts

Το σχεδόν αιώνιο πρόβλημα που είχαμε οι designers για το Διαδίκτυο ήταν πώς να χρησιμοποιήσουμε όμορφες, διαφορετικές από τις συνηθισμένες γραμματοσειρές στις ιστοσελίδες μας. Κάποτε το αντιμετωπίζαμε φέρνοντας εικόνες στη θέση του αληθινού κειμένου. Οι εικόνες “διαβάζονταν” το ίδιο από κάθε υπολογιστή. Voilà!

Βέβαια, η τακτική αυτή ήταν προβληματική από πολλές μεριές. Το αναγνωρίσαμε σύντομα και την εγκαταλείψαμε. Σήμερα, έχουμε καλύτερους τρόπους να “σερβίρουμε” άλλες, καλύτερες γραμματοσειρές. Έχοντας δοκιμάσει εκτενώς τρεις από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες που κάνουν τη δουλειά αυτή, το Typekit, το Fontdeck και το Google Web Fonts θα προσπαθήσω να τις βαθμολογήσω σε διάφορα επίπεδα.

Τι κάνουν με δυο λόγια οι υπηρεσίες αυτές; Χρησιμοποιώντας λίγες γραμμές κώδικα, μας επιτρέπουν πρώτα να διαλέξουμε και μετά να χρησιμοποιήσουμε κάποιες από τις εκατοντάδες διαθέσιμες γραμματοσειρές τους στα websites μας.

Ποια είναι καλύτερη από τις τρεις αυτές υπηρεσίες και σε ποιο επίπεδο;

Ευκολία χρήσης - Αποτελεσματικότητα

Και οι τρεις υπηρεσίες λειτουργούν με την προσθήκη μερικών γραμμών κώδικα στη σελίδα μας. Και οι τρεις χρησιμοποιούν JavaScript με ένα εξίσου απλό τρόπο. Το Fontdeck επιπλέον και μια γραμμή CSS.

Ας υποθέσουμε ότι κάνω μια αλλαγή σε μια γραμματοσειρά που έχω επιλέξει. Για να δω την αλλαγή αυτή περνάει συνήθως ένα μικρό χρονικό διάστημα της τάξης δευτερολέπτων έως λίγων λεπτών. Αυτό που θα θέλαμε είναι, φυσικά, να βλέπουμε τις αλλαγές ακαριαία. Σε αυτό το επίπεδο το Google Web Fonts είναι σαφώς πιο γρήγορο.

Συνολικά, σε ευκολία χρήσης, αλλά και σε αποτελεσματικότητα συνολικά, το Google Web Fonts εκμεταλλεύεται τους πανίσχυρους servers του και γενικώς τα resources του και ξεπερνάει το Fontdeck και το Typekit. Ανάμεσα στα δύο τελευταία, βρήκα σημαντικά πιο βολικό το Typekit.

Νικητής: Google Web Fonts

Ποιότητα γραμματοσειρών (και ποσότητα όμως)

Εκατοντάδες γραμματοσειρές. Υπέροχες γραμματοσειρές, το βασικό συστατικό της τυπογραφίας. Τι ν’αφήσεις και τι να πρωτοδιαλέξεις; Ψάχνοντας και στις τρεις υπηρεσίες, νομίζω ότι παίζω το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού. Σε κάθε γωνία με περιμένει και μια ευχάριστη έκπληξη.

Δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να εύκολα να διαλέξει την καλύτερη από τις τρεις υπηρεσίες. Θα πω ότι έχω μια ελαφριά προτίμηση στο Typekit, γιατί έχει μερικές από τις αγαπημένες μου γραμματοσειρές σε σχέση με τα άλλα δύο όπως π.χ. η FF Meta Serif Web Pro, την FF Tisa Web Pro (που τη χρησιμοποιώ και στο αγγλικό site μαζί με την FF Enzo Web) ή τη Skolar Web.

Από την άλλη, το Fontdeck έχει την απίστευτη Clarendon και το Google Web Fonts τη φανταστική Droid Serif. Δύσκολο να διαλέξεις το καλύτερο. Μάλλον το αποτέλεσμα έχει να κάνει με προσωπικές προτιμήσεις.

Νικητής: Typekit

Ελληνικές γραμματοσειρές

Το θέμα που πονάει.

Το Typekit δεν υποστηρίζει ελληνικές γραμματοσειρές. Έξω από το παιχνίδι λοιπόν.

Τα άλλα δύο έχουν αρκετές ελληνικές γραμματοσειρές, αλλά είναι ίσα ίσα για να μας ανοίξουν την όρεξη. Το πρόβλημα είναι ότι γενικώς ως χώρα δεν έχουμε καλή ψηφιακή ταυτότητα στην τυπογραφία.

Όμως στην κατηγορία αυτή υπάρχει νικητής και μάλιστα εύκολα: το Fontdeck έχει πολύ καλύτερες συνολικά γραμματοσειρές να μας δώσει σε σχέση με το Google Web Fonts. Είναι φυσικά που περιλαμβάνει τις γραμματοσειρές της Parachute που αξίζουν πολλά. Συνολικά ούτε αυτό μας κάνει ευτυχισμένους, αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή.

Νικητής: Fontdeck

Κόστος χρήσης

Δυστυχώς για τους αντιπάλους του, το Google τα δίνει όλα δωρεάν και νικάει.

Ανάμεσα στις άλλες δύο υπηρεσίες, το μοντέλο του Typekit κοστολογεί χονδρικά ανά αριθμό site, ενώ το Fontdeck ανά γραμματοσειρά και ειδικότερα ανά βάρος γραμματοσειράς. Στην αρχή είχα την αίσθηση ότι το Fontdeck είναι πιο οικονομικό, αλλά έκανα λάθος. Για μέχρι 2-3 sites το Fontdeck συμφέρει. Αν μεγαλώσεις την γκάμα των ιστοσελίδων σου, τότε το Typekit είναι σαφώς πιο συμφέρον.

Νικητής: Google Web Fonts

Ευκολία εύρεσης γραμματοσειρών κι ευχρηστίας

Όταν έχεις να ψάξεις μερικές εκατοντάδες γραμματοσειρές, πρέπει η ιστοσελίδα να σου παρέχει και τα εργαλεία να το κάνεις αυτό. Να μπορείς να ξεχωρίσεις τις πιο καλές, να τις φυλάξεις εύκολα, να επιστρέψεις και να τις ξαναδείς και κυρίως να τις βρεις.

Προσωπικά έχω απογοητευτεί από το Typekit. Μπερδεύομαι, χάνομαι, δεν μπορώ εύκολα να επιστρέψω σε γραμματοσειρές που μ’ άρεσαν… μια απογοήτευση. Το Fontdeck τα πάει καλύτερα. Πιο πολύς χώρος, πιο καθαρό περιβάλλον, λιγότερα κλικ. Και πάλι… χρειάζεται δουλειά το κομμάτι usability, αλλά τουλάχιστον δεν εκνευρίζομαι. Το Google Web Fonts είναι πολύ πιο απλό, πιο γρήγορο, πιο εύχρηστο. Θα νικούσε εύκολα, αν δεν ήταν τόσο βαρετό κι αν δεν κυριαρχούσαν τα (αντιπαθητικά, για μένα) μπλε, μπλε, μπλε. Με λίγο ακόμα μπλε, αυτό της τουαλέτας.

Επειδή όμως το usability δεν είναι κάτι υποκειμενικό, νομίζω ότι κι εδώ έχουμε…

Νικητής: Google Web Fonts

Υποστήριξη

Αυτή είναι μια κατηγορία χωρίς νικητή.

Μια φορά χρησιμοποίησα το support του Fontdeck για ένα λάθος της υπηρεσίας και μια φορά του Typekit για ένα λάθος που είχα κάνει εγώ. Πήρα και τις δύο φορές πολύ καθαρές απαντήσεις σε διάστημα περίπου μιας ημέρας. Δε χρειάστηκα ποτέ υποστήριξη από το Google Web Fonts.

Νικητής: -

Τελική αίσθηση από την υπηρεσία

Κάποιες φορές όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ δύο πραγμάτων, κι ενώ η λογική λέει το Χ, εσύ επιλέγεις το Υ για τη γενική αίσθηση που σου άφησε.

Αν λοιπόν η λογική λέει ότι ως υπηρεσία το Google Web Fonts είναι πιο πλήρης, η αίσθηση που αποκομίζω είναι ότι μέσα σε όλα η Google μάς χαρίζει και fonts. Δε με κάνει να νιώθω πολύτιμος, μοναδικός γι’ αυτήν. Κι αυτό με χαλάει. Όπως επίσης με χαλάει πάρα πολύ η αισθητική της σχετικής σελίδας της υπηρεσίας. Αυτό μπορεί για τον περισσότερο κόσμο να είναι ασήμαντο, αλλά το βρίσκω σημαντικό κι εντέλει αποτρεπτικό.

Αντίθετα, στο Typekit και το Fontdeck έχω συνέχεια την αίσθηση ότι φτιάχτηκαν για μένα, ότι εκεί μέσα μπορώ να μοιράζομαι την ίδια υπέροχη εμμονή με άλλους ανθρώπους. Ειδικά στο Typekit νιώθω ότι βασιλεύει η αγάπη για την τυπογραφία, ακόμα κι αν τίποτα δεν είναι αυθόρμητο, ακόμα κι αν όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ενός καλού business plan. Αυτό το εκτιμώ και θέλω να το υποστηρίξω. Ναι, ακόμα και τώρα που το Typekit αγοράστηκε από την Adobe.

Νικητής: Typekit

Επίλογος

Με δυο λόγια αυτό που αποκομίζω από τις υπηρεσίες αυτές είναι ότι η τυπογραφία στο Διαδίκτυο είναι σε καλά χέρια. Εκτός από το Typekit, το Fontdeck και το Google Web Fonts, υπάρχουν κι άλλες με παρόμοια αποστολή. Δεν τις έχω δοκιμάσει εκτενώς γι’ αυτό δεν τις ανέφερα.

Ελπίζω αυτός ο μικρός οδηγός να είναι χρήσιμος σε όσους σκέπτονται να δοκιμάσουν κάποια από αυτές.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

Στο επίσημο blog του Expression Engine Ο Erik Spiekermann και ο Elliot Jay Stocks μιλάνε για τυπογραφία