porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήΈργα › inside story Επικοινωνία »
inside story

inside story

Σχεδιασμός για το καλύτερο ελληνικό δημοσιογραφικό website

Ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Το inside story είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο δημιοσιογραφικό μέσο στην Ελλάδα. Χρηματοδότες είναι οι αναγνώστες του και δεν έχει ούτε μία διαφήμιση. Βρίσκεται πια αρκετά χρόνια στο χώρο ώστε να έχει αποδείξει την αξία του: είναι το καλύτερο δημοσιογραφικό πρόσωπο της Ελλάδας.

Το design για το inside story ήταν πάντα πολύ καλό, οπότε η λογική ήταν να εξελίξουμε το προηγούμενο design, όχι να το ακυρώσουμε. Τελικά, αυτό που έπρεπε να κάνει ο νέος σχεδιασμός ήταν τρία πράγματα:

  • Να αναδείξει κάποιες πτυχές του site που δεν τονίζονταν επαρκώς (π.χ. υλικό στην αρχική σελίδα)
  • Να ισχυροποιήσει το brand. Να αποκτήσει δηλαδή το site μια πιο χαρακτηριστική οπτική ταυτότητα.
  • Και βέβαια να αυξήσει τις συνδρομές

Για να επιτευχθούν όλα αυτά έγιναν στοχευμένες κινήσεις, δοκιμάστηκαν πολλές ιδέες και τελικά φτάνουμε σε ένα αποτέλεσμα που πιστεύουμε ότι επιτυγχάνει τους στόχους που τέθηκαν.

inside story - Αρχική Σελίδα
Η Αρχική Σελίδα
Νέα elements στην Αρχική Σελίδα του inside story
Νέα elements στην Αρχική Σελίδα του inside story

Μια πιο πλούσια Αρχική Σελίδα

Η νέα Αρχική Σελίδα του inside story δείχνει πολλά περισσότερα από τα πιο πρόσφατα κείμενα. Έτσι, ο επισκέπτης, ειδικά αν δεν είναι ακόμα μέλος του site, μπορεί γρήγορα να αντιληφθεί όλες τις εκφάνσεις του.

Γιατί προφανώς ένα αμειγώς συνδρομητικό ειδησεογραφικό site δεν είναι μόνο τα κείμενά του, είναι οι άνθρωποι του και κυρίως οι αρχές του.

Αλλά βέβαια υπάρχει και το περιεχόμενο: "Φάκελοι" συγκεκριμένης θεματολογίας όπως π.χ. Παρακολουθήσεις, μόνιμες στήλες όπως το διάσημο "Ρίχ'το Ηλία", το ημερήσιο Newsletter, αλλά και το Throwback άρθρο του.

Σελίδα άρθρου

Το να είναι ευκολοδιάβαστο το κείμενο ενός site δεν είναι και καμιά πολυτέλεια. Όταν όμως μιλάμε για ένα ειδησεογραφικό site χωρίς διαφημίσεις, το διάβασμα θα πρέπει να είναι παραπάνω από εύκολο, θα πρέπει να είναι απολαυστικό. Γι' αυτό πληρώνουν τα μέλη του site, αυτή είναι η πιο σημαντική σελίδα του.

Κείμενα, εικόνες διαφορετικών διαστάσεων, video, αλλά και embedded κομμάτια από social media θα πρέπει να λειτουργούν υποδειγματικά μεταξύ τους.

Την ίδια στιγμή, διακριτικά αλλά και απολύτως ξεκάθαρα θα πρέπει να γίνεται αντιληπτό ποιος είναι ο συντάκτης του άρθρου, σε ποια κατηγορία ανήκει, πώς θα διαμοιραστεί εύκολα (και δωρεάν από ένα μέλος), τα συναφή άρθρα και πολλά ακόμα.

Όλα αυτά δεν είναι πάντα προφανή. Ειδικά σε ένα site που εξαρχής οι προσδοκίες είναι πολύ ψηλά.

Σελίδα άρθρου
Σελίδα άρθρου του inside story

Mobile design

Δεν είναι νέο πια: οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται από φορητές συσκευές. Πώς μπορούμε να προσφέρουμε ένα User Experience που θα ικανοποιεί τους συνδρομητές του site, χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας;

Mobile Design
Mobile Design

Παρότι η λογική στο σχεδιασμό για μια σειρά από λόγους δεν ήταν mobile first, η συμπεριφορά του site στις φορητές συσκευές ήταν προτεραιότητα. Κι εκτός από το layout, το οποίο προσαρμόζεται στη συσκευή του επισκέπτη, αντίστοιχα προσαρμόζεται και η τυπογραφία.

Αλλά κι αυτό δε θα ήταν αρκετό, αν δεν μπορούσε να είναι εξίσου εύκολη η εγγραφή στο inside story, η επιλογή του πλάνου συνδρομής και η διαδικασία της πληρωμής.

Συνολικά: το πώς φαίνεται και λειτουργεί το site στο mobile κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την επιτυχία του.

Mobile Design
Mobile Design

Χρωματικός κώδικας

Μέχρι σήμερα για το inside story υπήρχε μόνο το χρώμα του brand του, το σκούρο κεραμιδί. Το redesign του site φέρνει κι ένα νέο χρώμα, το έντονο καναρινί. Αυτό το πολύ κορεσμένο κίτρινο επιλέχτηκε ανάμεσα σε πολλά άλλα υποψήφια, καθώς ταίριαζε με το κυρίως χρώμα, είναι ασυνήθιστο και τολμηρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο καλά σε διαφορετικά σημεία του user interface. Στρατηγικά βασικός του στόχος είναι να ισχυροποιήσει το brand ξεχωρίζοντας το ακόμα περισσότερο.

Τα υπόλοιπα νέα χρώματα του site επιλέχτηκαν με βάση λίγες αλλά συγκεκριμένες θερμές αποχρώσεις και διαφοροποιούνται μεταξύ τους από το ποσοστό του φωτός που επιστρέπουν να περάσει από μέσα τους. Οι θερμές αποχρώσεις ήταν επίσης μια στοχευμένη ενέργεια, καθώς μέχρι σήμερα το inside story στα δευτερύοντα χρώματά του ήταν ψυχρό.

Colors

Τυπογραφία

Η επιλογή μιας γραμματοσειράς είναι η πρώτη από τις πολλές αποφάσεις που καθορίζουν πόσο εύκολα διαβάζεται ένα site.
Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα σύστημα τυπογραφίας που αφορά πράγματα όπως: πώς συνδυάζονται δύο γραμματοσειρές μεταξύ τους, πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος των γραμμάτων ανά περίσταση, ποιες είναι οι αναλογίες των τυπογραφικών στοιχείων, πόσο μεγάλο είναι το μήκος της γραμμής κειμένου, πόση είναι η απόσταση μεταξύ των γραμμών κειμένουν κ.α.

Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τη συσκευή του επισκέπτη. Άλλο είναι π.χ. το μέγεθος της γραμματοσειράς του κυρίως κειμένου στο desktop κι άλλο στο mobile. Η κάθε συσκευή απέχει διαφορετική απόσταση από το μάτι του επισκέπτη και φυσικά βρίσκεται σε διαφορετικό μέσο, οπότε όλα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Τέλος, η τυπογραφία δηλώνει, ακριβώς όπως και το χρώμα, την ταυτότητα του brand. Για το λόγο αυτό θέλαμε η τυπογραφία του inside story να υπενθυμίζει διακριτικά στον επικσκέπτη πού βρίσκεται και να τον βοηθάει να μην το ξεχνάει.

Scroll
Τυπογραφία για το inside story
Συνδυασμός τυπογραφίας & χρώματος για τα buttons
Τυπογραφία για το inside story
Οδηγός τυπογραφίας
Τυπογραφία για το inside story
Τυπογραφία σε ειδικές περιοχές του site
Τυπογραφία για το inside story
Τυπογραφία στις φόρμες
Τυπογραφία για το inside story
Δοκιμές στην τυπογραφία για το νέο inside story
Τυπογραφία για το inside story
Δοκιμές στην τυπογραφία για το νέο inside story
Τυπογραφία για το inside story
Δοκιμές στην τυπογραφία για το νέο inside story

Any color you like

Αν κάποιος προσπαθήσει να κλέψει τα χρώματα του inside story, είμαστε έτοιμοι να το βγάλουμε σε πολλές νέες παραλλαγές.

inside story - Εναλλακτική Αρχική Σελίδα
Εναλλακτικά χρώματα για το inside story

Για τα links που δεν παίζουν

Δεν υπάρχουν βασικά. Η σελίδα 404 φτιάχτηκε μόνο και μόνο γιατί έπρεπε.
Just in case.

inside story - Η σελίδα 404
Η σελίδα 404

Η ομάδα - Τι κάναμε για το Inside Story

Testimonial

Με τον Γιάννη γνωρίστηκα μέσω της δουλειάς του, του Porcupine Letter και διότι ήταν και είναι ενεργός συνδρομητής του inside story. Καθώς το είχε ζήσει από την αρχή, τόσο ως αναγνώστης όσο και αργότερα ως συντάκτης, ήταν σε θέση να γνωρίζει από πρώτο χέρι τόσο τα καλά του σημεία όσο και αυτά που χρειάζονταν βελτίωση. Η εμπειρία, το ταλέντο και -εξ ίσου σημαντικό- τα people skills του έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο σε μια ευχάριστη και δημιουργική διαδικασία και μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα που παρουσιάζεται εδώ. Η συνεισφορά του τόσο αισθητικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο καθώς και το πάθος και η προσήλωση του ήταν μοναδική και απολύτως κρίσιμη για την επιτυχία του project.

Δημήτρης Ξενάκης

Όλα τα Case Studies

Case Studies

Σας άρεσε η δουλειά μου;

Επικοινωνηστε μαζι μου

Δείτε ακόμα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών