porcupine colors

porcupine colors

ΑρχικήJournal › Apple Watch 4: ο νέος γυαλιστερός κόσμος της Apple

Apple Watch 4: ο νέος γυαλιστερός κόσμος της Apple

Γίνεται η Apple να κάνει λάθος; Γίνεται να βγάλει αποτυχημένα προϊόντα; Και βέβαια γίνεται. To πρώτο ρολόι της είναι το τέλειο παράδειγμα. Το πρώτο της ρολόι απέτυχε.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα pivot, όπως θα λέγαμε αν μιλούσαμε για startups. Οι πρώτες εκδόσεις του ρολογιού δεν εστίαζαν κάπου, απευθύνονταν σε όλους. Όπως ακριβώς έκανε το iPhone. Όμως το ρολόι, για μια σειρά από λόγους, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο πράγμα.
Σήμερα, το Apple Watch Series 4 είναι ένα προσανατολισμένο προϊόν στην υγεία και την άσκηση. Κι όπως δείχνουν τα πράγματα, αυτή τη φορά πέτυχε ακριβώς τον στόχο του.

Το Apple Watch υφίσταται μόνο αν το συνδέσεις με ένα iPhone. Χωρίς iPhone, δεν έχεις και Watch. Δηλαδή, έχεις, αλλά δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Τι έκανε λοιπόν η Apple εδώ; Με όχημα την πιο επιτυχημένη ηλεκτρονική συσκευή όλων των εποχών, βάζει το κοινό της στον πειρασμό να αγοράσει μία ακόμα συσκευή και να γατζωθεί ακόμα πιο σφιχτά πάνω της. Λογικό. Αλλά από την άλλη και απαραίτητο, γιατί ένα ρολόι που θες να κάνει πολλά πράγματα χρειάζεται έναν πιο ισχυρό κι έμπειρο φίλο για να το βοηθήσει, πράγμα το οποίο θα δούμε πιο κάτω τι συνέπειες έχει.

Apple Watch
Apple Watch Series 4

Design

Apple σημαίνει καλό design.
Καλό design σημαίνει ότι ένα προϊόν δείχνει ελκυστικό και είναι εύχρηστο.
Ισχύουν οι δύο παραπάνω προτάσεις στην περίπτωση του Apple Watch; Και βέβαια, ναι.

Το ρολόι ως hardware μαζί με το λουράκι του είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο όσον αφορά το design. Όταν είναι σβηστό περνάει σχετικά απαρατήρητο αλλά βγάζει μια αίσθηση κομψότητας χωρίς υπερβολές. Όταν είναι αναμένο, αναγκαστικά τραβάει το βλέμμα.

Σήμερα υπάρχουν πολλά όμορφα smartwatches που κυκλοφορούν και οι επιλογές είναι πολλές. Πιθανόν να είμαι biased, αλλά βρίσκω το Apple Watch να είναι πιο καλοφτιαγμένο, πιο στιβαρό, πιο ελκυστικό στο χέρι. Από τα διαθέσιμα χρώματα σίγουρα είμαι στο Space Grey και σίγουρα όχι στο Gold. Αλλά περί ορέξεως…

Αν το συγκρίνω με αθλητικά smartwatches, πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση. Όπως όταν βγήκε το iPhone άλλαξε εντελώς το τοπίο στα smartphones, έτσι πιστεύω ότι και το Watch φέρνει κοσμογονικές αλλαγές στο πεδίο των αθλητικών ρολογιών.
Εδώ βέβαια ελλοχεύει η γνωστή “ασθένεια της Nike” [TM]: ό,τι δεν είναι αρκετά άσχημο, δεν είναι για σκληροτράχηλους αθλητές, είναι για φλώρους. Η Nike που φτιάχνει όμορφα αθλητικά παπούτσια και ρούχα είναι για το lifestyle, όχι για τον αληθινό αθλητή. Έτσι και το Apple Watch, είναι για τους hipsters, τους ποζεράδες, τους κατσίφλωρες. Ουδέν αναληθέστερον τούτου.

Apple Watch Faces
Ένα από τα ενδιαφέροντα faces του Apple Watch

Το μέγεθός του Watch είναι ικανοποιητικό στην έκδοση των 44mm. Κανείς δε λέει όχι σε πιο μεγάλες οθόνες, αλλά η συγκεκριμένη είναι μια χαρά. Το βάρος του είναι σε επίπεδα που δε σε απασχολούν - δεν καταλαβαίνεις ότι φοράς ρολόι από το βάρος του, αλλά από το λουράκι.

Έχει δύο κουμπάκια, το Digital Crown και το πλευρικό κουμπί. Και τα δύο είναι πολύ σωστά στο πάτημά τους, ακριβή κι ευχάριστα. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι σε κίνηση και δεν κοιτάς το ρολόι, η απόκριση των κουμπιών είναι υποδειγματική κι απόλυτα κατανοητή. Εννοείται ότι το software συντονίζεται άριστα σε κάθε κίνηση των κουμπιών. Παρότι δεν είναι απλό όλο αυτό, η τεχνογνωσία που έχει έρθει από το iPhone το κάνει να φαίνεται δεδομένο.
Το τι μπορείς να κάνεις, τώρα, με τα κουμπάκια αυτά εντός των διάφορων οθονών είναι κάτι που ακόμα το συνηθίζω. Το χέρι πάει αυθόρμητα να αγγίξει την οθόνη, αλλά υπάρχουν μερικές λειτουργίες που γίνονται πιο εύκολα με τα κουμπιά.

Εξίσου καλό είναι το ρολόι σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την οθόνη και με το touch του χεριού σε αυτή. Ο διαθέσιμος χώρος είναι ελάχιστος, αλλά η Apple έχει μάθει πώς να διαχειρίζεται μικρές οθόνες. Η επαφή με την οθόνη είναι πάντα σωστή: ό,τι γίνεται με πρόθεση είναι αντιληπτό, ό,τι γίνεται κατά λάθος περνάει στο ντούκου. Ακόμα και με βρεγμένο χέρι τα βασικά γίνονται εύκολα.
Συχνά δε συνειδητοποιούμε για τι πράγμα μιλάμε: μία οθόνη ελάχιστων εκατοστών, η οποία έχει εκατοντάδες λειτουργίες και είναι πλήρως διαχειρίσιμη με την αφή. Είναι από μόνο του ένα τεχνολογικό θαύμα.

Η οθόνη του Watch είναι υπέροχη. Σωστά φωτεινή τη νύχτα, πολύ ικανοποιητική τη μέρα ακόμα και κάτω από δυνατό ήλιο. Σβήνει κι ανάβει ανάλογα με την κίνηση του χεριού. 9 φορές στις 10 γίνεται σωστά αυτό. Κάποιες άλλες που η κίνηση είναι ανεπαίσθητη, το χάνει. Ασήμαντο.
Τα χρώματα είναι ζωντανά, η τυπογραφία στην οθόνη εξαιρετική και τα γραφικά σού δίνουν την αίσθηση ότι είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Τόσο υψηλής που θες να τα βλέπεις πιο μεγάλα. Πιθανολογώ ότι αυτό είναι οφθαλμαπάτη, αλλά μικρό το κακό.

Το πρώτο μου λουράκι είναι ένα τυπικό υφασμάτινο Sport Loop. Μοιάζει λιγότερο καλό απ’ όσο είναι. Βρέχεται αρκετά κάθε μέρα, αλλά στεγνώνει πολύ γρήγορα και δε φαίνεται να το απασχολεί γενικώς η υγρασία. Ποιοτικά είναι ακριβώς όπως την πρώτη μέρα που το φόρεσα.
Η αίσθηση του λουριού είναι πολύ καλή. Μαλακό κι απαλό όσο πρέπει. Πολύ ελαφρύ. Το άνοιγμα και το κλείσιμο του λουριού σού παίρνει μία ή maximum δύο φορές για να το συνηθίσεις.
Ως πακέτο μαζί με το ρολόι είναι ένας ωραίος συνδυασμός. Είχα να φορέσω ρολόι πάνω από 15 χρόνια και δε με ζόρισε καθόλου, αν και δεν μπορώ να το δεχτώ στον ύπνο.
Θα ήθελα να δοκιμάσω το Milanese Loop, που νομίζω ότι είναι το ωραιότερο που έχει να μας δείξει η Apple.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες

Τι μπορείς να κάνεις με ένα Apple Watch όμως;

Μπορείς να ασχοληθείς με την υγεία σου και τη φυσική σου κατάσταση. Το ρολόι θα σε βοηθήσει πολύ καλά σε αυτό, είναι το δυνατό του σημείο. Δραστηριότητες όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση, ανάβαση σε βουνό, ποδηλασία, yoga κ.α. καταγράφονται πολύ ωραία και με τρόπο που να σε προδιαθέτει να συνεχίσεις ακόμα πιο δυνατά.
Το ρολόι μετράει τους παλμούς της καρδιάς (με μεγάλη ακρίβεια όπως λένε όλα τα reviews) και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα και καρδιογράφημα. Ο παλμογράφος σε συνδυασμό με τα apps, native και apps από τρίτους κατασκευαστές, είναι ένα πολύ, πολύ ισχυρό feature.
Επιπλέον, μια mini εφαρμογή σε προτρέπει κάθε μέρα να φτάσεις σε κάποια όρια δραστηριότητας (τα οποία καθορίζονται από σένα) ώστε να μπορείς να είσαι πιο υγειής. Είναι οι περίφημοι τρεις κύκλοι δραστηριότητας: κίνηση, άσκηση και το να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου.
Στην πραγματικότητα αυτοί οι τρεις κύκλοι είναι ένα κίνητρο να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες και εντέλει το lifestyle σου. Αυτό είναι η πεμπτουσία του Watch. Αν μια συσκευή μπορεί να σε βοηθήσει να ασχοληθείς περισσότερο και πιο σωστά με την υγεία σου, τότε είναι σημαντική.

Apple Watch Rings
Οι περίφημοι τρεις κύκλοι της καθημερινής δραστηριότητας

Τι άλλο μπορεί να κάνει το Apple Watch; Είναι ειδικό στα notifications. Eίναι για την ακρίβεια ένα εργοστάσιο που παράγει notifications, εφόσον το αφήσεις ελεύθερο. Για μένα πρόκειται για εφιάλτη - με δεδομένο ότι έχω το minimum των notifications και στο κινητό, έκοψα τα notifications και από το ρολόι πολύ γρήγορα, με εξαίρεση τους κύκλους που λέγαμε και πιο πάνω και κάποια άλλα που εμφανίζονται σπάνια.

Το Apple Watch σού μιλάει και του μιλάς. Είναι λίγο αλλόκοτο στην αρχή, αλλά μετά το συνηθίζεις.
Όταν κάποιος σου τηλεφωνεί, εφόσον το κινητό είναι κοντά, μπορείς να του απαντήσεις από το ρολόι. Μου φαινόταν γελοίο, αλλά δουλεύει πολύ καλά και για σύντομα τηλεφωνήματα (μακριά από κόσμο) είναι ιδανικό.
Επίσης, υπάρχει το Siri. Το οποίο Siri, να λέμε την αλήθεια, όλο βελτιώνεται κι όλο χαζό νιώθεις να είναι. Λόγω του ρολογιού δοκίμασα το Siri πολύ. Το δοκίμασα μέχρι να το κάνω να χαλάσει. Το κατάφερα εύκολα, γιατί ενώ καταλάβαινε πολύ καλύτερα απ’ ότι στο παρελθόν τα greeklish που του έλεγα, το μπλόκαρα ζητώντας του πολλά πράγματα γρήγορα. Αυτό το “γρήγορα” το μπούκωσε. Η Apple όμως το χρειάζεται πολύ το Siri και το ρολόι της ακόμα περισσότερο. Ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.

Το Apple Watch μπορεί να παίξει τη μουσική σου ωραία κι εύκολα. Για την ώρα μόνο αν έχεις iTunes κάνεις σωστή δουλειά. Το Spotify είναι ριγμένο και αδικημένο. Μπορείς εξίσου εύκολα να ακούσεις τα podcasts σου.
Γενικά, το ρολόι είναι φανταστικό για οποιοδήποτε είδος ακρόασης. Πράγμα όμως το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να έχεις και τα Airpods πακέτο. Τα Airpods όμως τα συζητάμε σε επόμενο review. [Σε αυτό το review]

Apple Watch Photos
Ολοφάνερα αυτή η συσκευή δεν είναι καλή στο να δείχνει φωτογραφίες

Θεωρητικά μπορείς να κάνεις πολλά άλλα πράγματα στο ρολόι: να διαβάσεις κείμενα, να παίξεις παιχνίδια, να κανονίσεις ραντεβού και να αναλάβεις tasks πάλι μέσω native ή τρίτων apps. Αλλά ας μην κοροϊδεύομαστε. Το ρολογάκι δεν είναι φτιαγμένο για τέτοια πράγματα, δεν έχει το χώρο που χρειάζεται και όλα αυτά είναι ξένα προς τη φύση του.
Οι λίστες με τα καλύτερα Apple Watch apps που προτείνονται δεξιά κι αριστερά δείχνουν ότι τα αληθινά χρήσιμα apps έχουν να κάνουν με την άσκηση και τον ήχο. Τα άλλα έπονται και σε σημασία και σε συχνότητα. Απόλυτα φυσιολογικό.

Apps

Πώς λειτουργούν τα apps στο Apple Watch; Κατεβάζεις ένα app στο iPhone κι αυτό πάει κι εγκαθίσταται και στο ρολόι, εφόσον υποστηρίζεται από το app κάτι τέτοιο. Άρα δεν έχεις διαφορετικές εκδόσεις των apps για κινητό και ρολόι. Κάτι το οποίο με κάνει να σκέπτομαι ότι το λειτουργικό του ρολογιού, το watchOS, δεν είναι παρά μια προέκταση του iOS.

Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι δεν μπαίνεις στη διαδικασία να κατεβάζεις apps και να κάνεις update όλη την ώρα σε κινητό και ρολόι. Το κάνεις μία φορά στο iPhone και αυτό ενημερώνει και το Watch. Απλό, κατανητό, τελειώσαμε.

Apple Watch Shazam
To Shazam στο Apple Watch παίζει υποδειγματικά

Από την άλλη μεριά ένα app που φτιάχτηκε για το κινητό δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό στην Watch έκδοσή του. Άλλες οθόνες, άλλοι επεξεργαστές, άλλες συσκευές. Έτσι, υπάρχουν apps που δεν παίζουν σωστά στο ρολόι, εμφανίζονται bugs από το πουθενά και δεν είσαι σίγουρος τι θα προκύψει στο επόμενο update. Άσε που όταν διαβάζεις ένα review αυτό δεν ξέρεις τι ακριβώς αφορά: το ρολόι, το κινητό ή μήπως το iPad;

Είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζεται ιδανικά. Παρότι το watchOS έχει φτάσει στην έκδοση 5, τέτοιου είδους τριβές δεν έχουν οριστικά επιλυθεί κι αυτό είναι απόδειξη του πόσο νέο είναι ακόμα αυτό το οικοσύστημα. Τα προβλήματά μας είναι ισχυρότερα από τις λύσεις που έχουμε σκεφτεί.

Μπαταρία

Αυτό το θέμα από μόνο του αξίζει τη δική του ενότητα. Η διάρκεια χρήσης των συσκευών μας μεταξύ δύο φορτίσεων και ο τρόπος που γίνεται αυτό είναι μάλλον το #1 θέμα που θα απασχολεί εταιρείες όπως η Apple. Διαφορετικά καλώδια που σέρνονται στο πάτωμα, φορτιστές που χαλάνε, ειδοποιήσεις για 10% μπαταρία, power banks κι άλλα σχετικά φτιάχνουν ένα πολύ first world problem. Οπότε, τώρα, νέα συσκευή νέοι μπελάδες.

Apple Watch Battery
Η διάρκεια της μπαταρίας είναι οριακά αποδεκτή

Η μπαταρία του Watch διαρκεί πολύ διαφορετικό χρόνο, ανάλογα με τη χρήση του. Την έχω δει να αντέχει από μία έως τρεις μέρες.
Οι τρεις μέρες προέκυψαν όταν η χρήση που έκανα στο τηλέφωνο ήταν πολύ απλή: λίγη μουσική, λίγες ειδοποιήσεις και 1-2 τηλεφωνήματα. Σχεδόν είχα ξεχάσει ότι είχα ρολόι. Μία ημέρα που άλλαζα συνεχώς faces δηλ. την πρόσοψη του ρολογιού είδα την μπαταρία να πέφτει πολύ απότομα σε λίγη ώρα. Ήταν η μέρα που οριακά έβγαλε ένα 24ωρο.

Τον περισσότερο καιρό το ρολόι χρειάζεται φόρτιση στις δύο μέρες. Η μπαταρία του τότε είναι περίπου στο 15-20%, δηλαδή έχει ακόμα ένα περιθώριο, αλλά όχι αρκετό να βγάλει και τρίτη μέρα. Μέσα στο διάστημα των δύο ημερών έχω χρησιμοποιήσει κάποιο app για τρέξιμο (αυτό ρουφάει αρκετή μπαταρία), άλλο ένα για γυμναστική (επίσης ενεργοβόρο), μουσική, τα βασικά notifications, 1-2 μικρές κλήσεις και λίγο παιχνίδι με τις οθόνες. Έχω, δηλαδή, κάνει μια κανονική χρήση του ρολογιού χωρίς τσιγκουνιές. Οι δύο μέρες δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά τέλος πάντων βρίσκονται στην περιοχή του ανεκτού.

Αυτό που είναι πιο διασκεδαστικό είναι ο τρόπος με τον οποίο φορτίζει το ρολόι. Στην ουσία ακουμπάς το πίσω μέρος του σε ένα στρογγυλό μαγνήτη, ο οποίος καταλήγει σε ένα καλώδιο και το αφήνεις έτσι. Πολύ εύκολο, σχεδόν ευχάριστο. Θα έπρεπε όλες οι συσκευές να φορτίζονται το ίδιο εύκολα.

Τελικά, να πάρω ένα Apple Watch;

Δεν είναι εύκολη η απάντηση, εξαρτάται. Από τι εξαρτάται;

Apple Watch Music
To Apple Watch είναι ιδανικό για ακρόαση μουσικής

Με δυο λόγια;
Το Apple Watch Series 4 είναι ένα πολύ όμορφο και καλοσχεδιασμένο smartwatch, το καλύτερο που έχει να μας δείξει μέχρι σήμερα η Apple. Εστιάζει καθαρά στην άσκηση και την υγεία, μπορεί να κάνει κάποια ακόμα πράγματα καλά όπως π.χ. το να ακούς μουσική, αλλά δεν κάνει τα πάντα.
Αν αντέξει λιγότερο από δύο χρόνια, τότε πιστεύω ότι είναι ακριβό γι’ αυτά που δίνει. Από τρία και πάνω θα είναι πάρα πολύ καλά.
Και στο μεγάλο ερώτημα αν δείχνει την ώρα, έχουμε απάντηση: τη δείχνει. Σίγουρο.

To Journal

Επιστροφή στην κεντρική του Journal.

RSS Feeds!

Ναι, υπάρχουν ακόμα και λειτουργούν πολύ καλά.
Αποθηκεύστε το RSS του Journal.

Ενα απο τα Projects μου

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σχεδιασμός & ανάπτυξη για τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του μεγαλύτερου Ελληνικού φορέα πολιτισμού

Σχεδιάζουμε κι αναπτύσσουμε καλύτερα websites & apps.

WordCamp Thessaloniki 2018 - οι εντυπώσεις και η παρουσίασή μου Airpods: Το ασύρματο μέλλον της Apple