Airpods: Το ασύρματο μέλλον της Apple
Airpods, δύο ασύρματα ακουστικά κι ένα κουτάκι. Μικρό πράγμα. Ασήμαντο; Όχι ακριβώς. Γιατί τα Airpods είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προϊόντα που εβγαλε ποτέ η Apple. Ακούγεται υπερβολικό, αλλά είναι γεγονός. Ειδικά όταν αφορούν σχεδόν όλες τις συσκευές που κυκλοφορούν εκεί έξω κι όχι μόνο το οικοσύστημα της Apple.
Αν κι έχουν βγει εδώ και πολύ καιρό, μόλις πρόσφατα είχα την ευκαιρία να τα αποκτήσω. Άρα και να έχω άποψη. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.
Design - Χαρακτηριστικά
Τα Airpods μοιάζουν με όλα τα ακουστικά που έχει βγάλει η Apple κατά καιρούς. Είναι όμορφα μέσα στην απλότητά τους. Aν σας άρεσαν τα Earpods, τα κλασσικά ακουστικά της, θα σας αρέσουν κι αυτά. Από την άλλη μεριά, αν το δω ψυχρά, δεν ξέρω κάποιο άλλο ακουστικό που να είναι πιο κομψό από αυτό.
Σε σχέση με τα Earpods τα βρίσκω λίγο πιο βαριά και λίγο πιο μεγάλα. Τα ενσύρματα ακουστικά μερικές φορές έπρεπε να τα φτιάξω ελάχιστα για να ακούω πιο καλά γιατί τραβιόταν το καλώδιο και τα έστριβε λίγο μέσα στο αυτί. Τα ασύρματα εφαρμόζουν πιο καλά.
Ο ήχος βρίσκω να είναι πιο βαθύς, πιο σωστός στις χαμηλές συχνότητες. Στις υψηλές δε βρίσκω καμία διαφορά σε σχέση με τα Earpods. Γενικά, μου είναι δύσκολο να κρίνω τον ήχο, αλλά σε περιβάλλον ησυχίας είμαι τρομερά ευχαριστημένος από αυτό που ακούω.
Ένα άλλο ωραίο είναι το πώς αυξομειώνεται η ένταση του ήχου. Όταν ανεβάζεις την ένταση τότε αυτό γίνεται πολύ σταδιακά. Σε κάποια ακουστικά (και ηχεία) το να πας από το 5 στο 7 σημαίνει τεράστια διαφορά στην ένταση. Στα Airpods το βήμα είναι τέλειο.
Ένα άλλο θέμα είναι το πώς δείχνεις στον κόσμο όταν τα φοράς. Είσαι λίγο σαν ρομπότ;
Το σκεπτόμουν είναι η αλήθεια, αλλά κάποια στιγμή μου ήρθε μια πολύ απλή κι ανακουφιστική σκέψη: Τι δείχνει πιο φυσιολογικό, ένας άνθρωπος που μιλάει στο κενό με δύο κουμπάκια στα αυτιά του ή με δύο κουμπάκια κι ένα καλώδιο να κρέμεται από αυτά;
Η απάντηση ήταν προφανής για μένα. Το ότι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εδώ και καμιά 30ριά χρόνια ανθρώπους με ακουστικά και καλώδιο στο κεφάλι τους κάνει τη διαφορά.
Χρήση
Όταν πρωτοβλέπεις τα Airpods αυθόρμητα αναρωτιέσαι πώς θα τα συνδέσεις, πώς θα τα κάνεις να παίζουν με το κινητό ή με τον υπολογιστή.
Δε χρειάζεται τελικά.
Παίρνεις τη θήκη τους, την ανοίγεις κι εκείνη τη στιγμή ξυπνάει το κινητό, βρίσκει τη συσκευή και σε ρωτάει αν θες να κάνεις pairing. Λες “ναι” (λες και υπήρχε περίπτωση να πεις “όχι”), ακολουθείς και 1-2 βήματα και τέλος. Είναι εντυπωσιακό πόσο γλυκά γίνεται αυτό.
Αντίστοιχα είναι τα πράγματα και για τον υπολογιστή.
Αλλά ας πούμε ότι αυτά τα κόλπα τα ξέρει η Apple καλά. Εκεί που το πράγμα ζορίζει είναι τι συμβαίνει όταν θες να χρησιμοποιήσεις τα Airpods τώρα στο κινητό κι αμέσως μετά στο ρολόι. Πώς καταλαβαίνουν ότι θες να αλλάξεις τη συσκευή μέσω της οποίας τα χρησιμοποιείς;
Λοιπόν, δεν ξέρω τι, δεν ξέρω πώς, η Apple το έλυσε αυτό με κάποια popup μενού που εμφανίζονται κάθε φορά στη συσκευή που θες. Αυτό είναι μια απόδειξη πως αν ελέγχεις απόλυτα και το hardware και το software, τότε μπορείς να πετύχεις σπουδαία πράμαγατα.
Αλλά επειδή εδώ λέμε όλες τις αλήθειες, το κινητό μου, ένα iPhone 6, κάποιες φορές μπλόκαρε και δεν κατάλαβε ότι θέλω να απαντήσω σε μια κλήση από τα Airpods.
Το μοναδικό πράγμα που δεν μπορεί με τίποτα να συντονιστεί με τα Airpods είναι το Skype. Μία φορά έπαιξε καλά και μετά σταμάτησε. Μπορεί να βλέπεις video στο YouTube και να ακούς από τα Airpods για ώρα - μόλις ανοίξει το Skype βραχυκυκλώνει. Προσπαθώ να βρω τι του φταίει, μάταια προς το παρόν.
Όταν βάζεις στο αυτί σου τα Airpods ακούς έναν χαρακτηριστικό ήχο, που εννοεί “ΟΚ, σε κατάλαβα, τώρα θα ακούς από εδώ”. Αντίστοιχα, ακούς έναν άλλο όταν τελειώνει η μπαταρία τους. Σωστά γίνεται αυτό, αλλά οι ήχοι ετούτοι δε μου αρέσουν καθόλου. Ειδικά ο πρώτος θα έπρεπε να βγάζει ένα θετικό συναίσθημα. Λεπτομέρειες μεν, αλλά όταν μιλάς για την Apple εννοείται ότι τα κοιτάς όλα.
Την ώρα που ακούς, αν για κάποιο λόγο βγάλεις το ένα ακουστικό, τότε η μουσική σταματάει. Αν αρχίσεις να μιλάς σε κλήση, τότε οι γύρω ήχοι σαν να απομονώνονται. Γενικά, το πώς λειτουργούν τα ακουστικά με τον γύρω χώρο παίρνει άριστα.
Ο χειρισμός των Airpods είναι σχετικά απλός.
Κάνεις διπλό tap στο αριστερό ακουστικό και ξυπνάς το Siri. Κάνεις στο δεξί και πάλι ξυπνάς το Siri. Και κάπου εκεί αρχίζεις να εκνευρίζεσαι γιατί το Siri, όπως λέγαμε και για το Apple Watch, παραμένει ακόμα ανώριμο, ολίγον χαζό, είναι τέλος πάντων ένα λογισμικό στο οποίο δεν μπορείς να βασιστείς.
Τότε είναι που σκέπτεσαι αν μπορείς κάπως αλλιώς να χειριστείς τα Airpods. Μπορείς όντως να αλλάξεις, μέσω του κινητού, τη χρήση των διπλών taps και να τους πεις να κάνουν Play/Pause τη μουσική ή να πηγαίνουν μπροστά/πίσω τα κομμάτια που ακούς. Όλα καλά μέχρι εδώ.
Όμως το πιο βασικό πράγμα που κάνεις στα ακουστικά σου είναι κάτι άλλο: να αυξομειώνεις την ένταση του ήχου. Αυτό δεν το προσφέρουν τα Airpods, παρά μόνο (πάλι) μέσω του Siri.
Αν είσαι σε μια κλήση, εκείνη τη στιγμή προφανώς και πρέπει να το κάνεις από το τηλέφωνο αυτό.
Αν μιλήσεις στο Siri λέγοντας του σε greeklish ”Χέι Σίρι, τερν απ δε βόλιουμ”, όσο σε υπακούει ο τοίχος σε υπακούει κι αυτό. Ματαιότις ματαιοτήτων.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χρήση των Airpods, by far που λένε, από το επόμενο. Είναι ένα σοβαρό θέμα ευχρηστίας και η επόμενη, ήδη καθυστερημένη, έκδοσή τους λογικά θα πρέπει να το αντιμετωπίσει με κάποιον τρόπο. Είναι, νομίζω, τόσο σημαντικό, που αν δεν το έχουν λύσει, ας μη βγάλουν την επόμενη έκδοση μέχρι να το κάνουν.
Φόρτιση και μπαταρία
Το θέμα αυτό αφορά το design. Δεν έχει βέβαια να κάνει με χρώματα και layout και τα σχετικά. Έχει να κάνει με το σχεδιασμό στην πιο βασική μορφή του.
Ακουστικά χωρίς καλώδια σημαίνει ένα νέο πρόβλημα που δεν είχαμε μέχρι σήμερα: ότι πρέπει να τα φορτίζουμε με κάποιον τρόπο.
Ποια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας καλής λύσης στο πρόβλημα;
- Η φόρτιση πρέπει να γίνεται εύκολα, χωρίς πολλή σκέψη και χωρίς να χρειάζεται εκμάθηση.
- Να μπορεί να γίνει σε χαμηλό φωτισμό ή ακόμα και στο σκοτάδι.
- Τα ακουστικά μπορεί να εκφορτιστούν οπουδήποτε. Άρα θα πρέπει να μπορείς να τα φορτίσεις είτε είσαι στο σπίτι, είτε σε μια παραλία, είτε στο βουνό, είτε σε κίνηση π.χ. σε ένα τρένο.
- Να γίνεται γρήγορα. Αν πρέπει να περιμένεις ώρες μέχρι να φορτιστούν, έχασες ένα αξεσουάρ που μέχρι τώρα ήξερες ότι το έχεις διαθέσιμο 24/7.
- Η όλη διαδικασία να είναι καλοσχεδιασμένη και να έχει τα χαρακτηριστικά του brand.
Η Apple είναι φανταστική στο να δίνεις λύσεις σε τέτοια προβλήματα. Στην περίπτωση των Airpods το έκανε με την παρεμβολή μιας θήκης, η οποία φορτίζει μεν τα ακουστικά, χρειάζεται δε κι αυτή τη δική της φόρτιση, έστω κι αν αυτό γίνεται πολύ πιο αραιά.
Η θήκη είναι συμπαθητική και λειτουργεί και ως αποθηκευτικός χώρος των ακουστικών. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του θέση - δεν ξέρω γιατί, αλλά κάποιος λόγος θα υπάρχει. Το να βάλεις όμως το ακουστικό στη λάθος θέση είναι απολύτως αδύνατο.
Η φόρτιση αρχίζει αυτόματα με την είσοδο των Airpods στη θήκη και διαρκεί πολύ λίγο: περίπου 15΄ φόρτισης είναι αρκετά για τρεις ώρες ακρόασης λέει η Apple κι όπως το έχω δει αυτά τα νούμερα είναι ρεαλιστικά.
Η διαδικασία της εισόδου του κάθε pod μέσα στη θήκη μοιάζει λίγο με το μπάσκετ: μπορείς να κάνεις ένα lay-up στον αιφνιδιασμό, αλλά το κάρφωμα έχει άλλη χάρη. Θα μπορούσε να είναι πιο απλή, αλλά η Apple ήθελε λίγο να μας εντυπωσίασει εδώ. Οπότε το κάνει περιστρέφοντας ελαφρά το ακουστικό και τραβώντας το προς τα κάτω με ένα μαγνήτη.
Η ίδια τώρα η θήκη χρειάζεται φόρτιση πολύ πιο αραιά: τη φορτίζω ανά 4-5 μέρες.
Άρα, τι γίνεται με τη φόρτιση με δυο λόγια;
Έχουμε να μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας ένα επιπλέον καλώδιο και δύο επιπλέον συσκευές που θέλουν φόρτιση. Αυτό είναι ξεκάθαρα πολύ ενοχλητικό. Τουλάχιστον η Apple βρήκε μια όσο πιο ανώδυνη κι εκλεπτυσμένη λύση γινόταν στο πρόβλημα.
Νομίζω ότι τα Airpods 2 θα έχουν κάποιου είδους ασύρματη φόρτιση εκτός συσκευής.
Πόσο εύκολα χάνονται τα Airpods;
Ό,τι και να λέμε όμως το ερώτημα είναι ένα:
Πόσο εύκολα μπορούν να χαθούν;
Η απάντηση δεν αρέσει σε κανέναν μας:
Μπορούν να χαθούν πολύ εύκολα.
Τα Airpods στο δικό μου αυτί ταίριαξαν τέλεια. Εφαρμόζουν στο σημείο που πρέπει αμέσως και μένουν εκεί. Δε φεύγουν με τίποτα. Το λέω εύκολα και με βεβαιότητα αυτό, γιατί τα χρησιμοποιώ κυρίως στο τρέξιμο. Έχω τρέξει με ήλιο, με αέρα, με βροχή και με χιόνι που έπεφτε. Σε δρόμο, σε πλακόστρωτο, σε χωματόδρομο κι έχω πέσει σε πολλές λακούβες. Τα Airpods ήταν τσολιάδες: δε διανοήθηκαν να φύγουν απ’ τη θέση τους.
Οπότε, αφού αντέχουν στο τρέξιμο, δε συζητάμε για το αν μπορούν να πέσουν από το αυτί στο περπάτημα.
Η πλάκα είναι ότι από ένα σημείο και μετά ξεχνάς ότι τα φοράς: κάποια στιγμή μιλάω στο τηλέφωνο, τελειώνει η κλήση και ξεχνάω να τα βγάλω. Το συνειδητοποίησα ώρα μετά, ενώ έσκυβα πάνω από την γεμάτη με νερό και σαπουνάδα μπανιέρα. Άνοιξα την τάπα να φύγει το νερό και το έβλεπα με χαρά να παίρνει μαζί του τις σαπουνάδες. Αν έπαιρνε μαζί του και τα Airpods, το θέαμα θα ήταν σαφώς πιο εντυπωσιακό. Αλλά αυτά έμειναν σταθερά εκεί που ήταν.
Όμως κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, έτσι δεν είναι;
Τα Airpods τα έχασα ήδη δύο φορές στο τρέξιμο στην προσπάθειά μου να βγάλω την μπλούζα χωρίς να σταματήσω. Έτσι όπως έβγαινε η μπλούζα από το κεφάλι, πήρε μαζί της το ένα Airpod κι άντε γεια. Τη δεύτερη φορά έφυγαν και τα δύο. Βέβαια, ήμουν προετοιμασμένος και το περίμενα, οπότε τα βρήκα αμέσως, αλλά είναι ωραίο τώρα αυτό; Αν έπεφταν σε μια λακούβα με νερό;
Και τα έχασα άλλη μια φορά στο αυτοκίνητο: τα είχα ακουμπήσει πάνω στο μπουφάν κι όταν έφτασα στον προορισμό μου το πήρα στα γρήγορα. Αυτά σκόρπισαν σε dt χωρίς να το καταλάβω. Όλο αυτό που συνέβη το πήρα χαμπάρι αρκετά πιο μετά που τα έψαχνα. Αν αυτό δε γινόταν στο αυτοκίνητο αλλά κάπου αλλού, ακόμα θα τα έκλαιγα.
Κι ενώ λοιπόν έχω σταματήσει να φοβάμαι ότι θα πέσουν από το αυτί μου, δεν έχω σταματήσει να σκέπτομαι ότι πολύ άνετα εκεί που περπατάω στο δρόμο κι ακούω μουσική, μπορεί να μου την πέσει ένας τύπος και με αστραπιαίες κινήσεις να τα βουτήξει. Είναι πολύ πιο εύκολο σε σχέση με τα ενσύρματα ακουστικά, είναι γενικά εύκολο. Δε θες να σου συμβεί.
Γενικά, με αυτα τα πραγματάκια μπαίνεις εύκολα στο mood “εδώ είναι, εκεί είναι, γιατί δεν τα βρίσκω, σε ποια τσέπη τα άφησα, έχω ξεκουτιάνει”. Τα Airpods με δυο λόγια σου βάζουν δουλειά για το σπίτι: να σκέφτεσαι συνέχεια ότι μπορεί να χαθούν.
Φαντάζομαι ότι όντως θα τα χάσεις όταν σταματήσεις να ανησυχείς.
Ή το αντίθετο: θα σταματήσεις να ανησυχείς όταν όντως τα χάσεις.
Η τελική ετυμηγορία είναι…
Τα Airpods ειναι τόσο επιτυχημένα γιατί από την πρώτη τους κιόλας έκδοση έκαναν πολλά, πάρα πολλά πράγματα σωστά. Εμφάνιση πολύ καλή, ήχος εξαιρετικός, χειρισμός καλός, εφαρμογή άψογη, συνδεσιμότητα άριστη, φόρτιση/μπαταρία πολύ ικανοποιητική.
Στην πραγματικότητα η διαχείρισης της έντασης του ήχου είναι το μοναδικό τους σοβαρό πρόβλημα. (Δε μετράω ως πρόβλημα το φόβο μήπως τα χάσεις, γιατί υφίσταται σε όλα τα μικρά ασύρματα ακουστικά.)
Ξεκάθαρα η τιμή τους ανταποκρίνεται σε αυτά που δίνουν.
Εξίσου ξεκάθαρα αξίζουν την αγορά.
Όμως… όλα δείχνουν ότι σε λίγο, μέσα στη χρονιά, θα βγουν τα επόμενα Airpods. Τα οποία λογικά θα βελτιώνουν ακόμα πιο πολύ την εμπειρία χρήσης. Νομίζω ότι η αναμονή στην περίπτωση αυτή αξίζει.
Αν όμως δε σας απασχολεί το χρηματικό ή δεν έχετε υπομονή ή απλώς δεν εμπιστεύεστε την επόμενη κίνηση της Apple, τότε η απόφαση είναι πολύ εύκολη.