Το “πάρεργο” .psd σε .html
Τους τελευταίους μήνες δουλεύω κάποια projects που έχουν να κάνουν μόνο με τη μετατροπή .psd σε .html. Αυτό δηλαδή που για τους περισσότερους ανθρώπους του χώρου μας θεωρείται κάτι σαν πάρεργο ή δευτεράντζα ή κάτι που το κάνεις outsource στις Δυτικές Άνδεις, αρκεί να φύγει από πάνω σου.
Γιατί όμως; Γιατί να θεωρείται πάρεργο αυτό το κομμάτι της δουλειάς μας; Υποθέτω γιατί δεν έχει μέσα του τη δημιουργικότητα στο design: ο designer δημιούργησε και ο αχθοφόρος κουβαλάει την ανάγκη να κάνει την “τέχνη” ν’ αλλάξει πλατφόρμα και να έρθει στους browsers.
Αυτό λοιπόν με εκνευρίζει. Και με εκνευρίζει γιατί συνήθως εκφέρεται από ανθρώπους που δε γνωρίζουν τη φύση του μέσου και ο κώδικάς τους είναι από μέτριος έως κακός. Όμως ο designer δεν “κάνει τέχνη”, γιατί το design δεν είναι τέχνη. Η τέχνη υπάρχει για να τη βιώνουμε με τις αισθήσεις μας, το design για να το χρησιμοποιούμε. Όσο ξεχνάμε αυτή την απλή διαφορά, τόσο μειώνουμε τη δύναμη του design.
Μετατρέποντας λοιπόν κάποια ιδιαίτερα πολύπλοκα .psd αρχεία σε .html θυμήθηκα τέσσερα πράγματα:
- Την πειθαρχία και το σεβασμό
Χρειάζεται πολλή πειθαρχία ν’ ακολουθήσεις επακριβώς αυτό που ο designer σχεδίασε στο Photoshop και να το μεταφέρεις με κώδικα σε έναν browser. Επιπλέον χρειάζεται σεβασμός προς αυτόν τον άνθρωπο που πήρε κάποιες αποφάσεις σε σχεδιαστικό επίπεδο, ώστε να μην παρεκκλίνεις, επειδή νομίζεις ότι εσύ θα το έκανες καλύτερα.
Αν αυτή τη στιγμή επέστρεφα στη διδασκαλία, θα έβαζα σε όλους τους μαθητές μου να μετατρέψουν ένα από αυτά τα .psd σε .html μόνο και μόνο για να μάθουν να βάζουν το “εγώ” τους στην υπηρεσία του project. Είναι μια απίθανη άσκηση. - Την οικονομία και τη σωστή οργάνωση του κώδικα
Είναι σχετικά απλό να γράφεις κώδικα για ένα site των 5 ή 10 σελίδων. Τι γίνεται όμως αν το site αποτελείται από 80 ή 100 ή 150 σελίδες; Πρόκειται για ένα μεγάλο βάρος, γιατί όχι απλώς πρέπει ο κώδικάς σου να κάνει μεγάλη οικονομία, αλλά να μπορείς να επανέλθεις σε αυτόν ξανά και ξανά και ξανά. Να κάνεις διορθώσεις, να βελτιώσεις πράγματα, να ξαναχρησιμοποιήσεις τμήματά του και γενικά να μπορείς να τον καταλάβεις και να δώσεις και σε άλλους ανθρώπους να τον καταλάβουν σε χρόνο μηδέν.
Μπορείς να γράψεις κώδικα για ένα site της τάξης των 150 σελίδων; Αν ναι, τότε είσαι ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους ανταγωνιστές σου. - Την ποιότητα
Η ποιότητα κάνει τη διαφορά κι όποιος δεν επενδύει σε αυτή, χάνει. Το κακό με την ποιότητα είναι ότι θέλει κόπο. Δεν την κατακτάς εύκολα. Όμως είναι γενναιόδωρη και στο ανταποδίδει με το παραπάνω.
Υπάρχουν άπειρες υπηρεσίες που αναλαμβάνουν να μετατρέψουν .psd σε .html. Ναι, ακόμα και στις Δυτικές Άνδεις. Όλοι αυτοί είναι ανταγωνιστές γιατί είναι πιο φτηνοί. Και πολύ συχνά πιο γρήγοροι από σένα. Συνήθως όμως βγάζουν χειρότερα αποτελέσματα. Οι πραγματικά καλοί επαγγελματίες των μετατροπών .psd σε .html τους θέλουν αυτούς τους μέτριους ανταγωνιστές, γιατί γνωρίζουν ότι μετά οι πελάτες θα φτάσουν σε αυτούς. Ας είναι πιο ακριβοί. Ας μην είναι τόσο γρήγοροι. Οι πελάτες τους θα έχουν τόσο πολύ απογοητευτεί από τα μέτρια αποτελέσματα που θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα και να περιμένουν όσο χρειάζεται μέχρι να πάρουν καλή δουλειά στα χέρια τους. - Την αξία της αλλαγής
Οι άνθρωποι είμαστε πολυδιάστατα όντα. Δεν μπορείς να κάνεις συνέχεια design. Χρειάζεται να μπορείς να γράφεις και κώδικα, να γράφεις και κείμενα, να μιλάς και σε άλλους ανθρώπους και γενικά να μπορείς ν’ αλλάζεις την οπτική σου απέναντι στα πράγματα από καιρό σε καιρό. Αυτό σε ανανεώνει κι ανοίγει δραματικά τους ορίζοντές σου.
Η αξία της αλλαγής δε γίνεται κατανοητή μέχρι να τη βιώσεις. Όταν το κάνεις αυτό, δεν μπορείς χωρίς αυτή πια.
Με όλα αυτά νομίζω ότι γίνεται αυταπόδεικτο ότι η μετατροπή .psd σε .html είναι κάτι σημαντικό σε πολλά επίπεδα. Δεν ισχυρίζομαι ότι ταιριάζει σε όλους. Όμως πιστεύω ότι αξίζει, έστω για μια περίοδο όλοι οι designers ν’ ανέβουν στο τρένο αυτό. Κι ας κατέβουν στην επόμενη στάση.