Όταν τα γεγονότα δε φτάνουν
Υπάρχει ένα link που είχα σε ένα από τα porcupine letters από το οποίο δεν μπορώ να ξεφύγω. Επανέρχομαι σε αυτό όλη την ώρα. Είναι ένα άρθρο στο Scientific American που βοηθάει στο να πείσεις κάποιον όταν τα γεγονότα δε φτάνουν.
Πάντα πίστευα ότι το γεγονός, αυτό που έχει συμβεί, το αληθινό πράγμα είναι αρκετό για να σε πείσει. Δηλαδή, αν δεν μπορεί αυτό, τότε ποιο μπορεί; Όμως έκανα λάθος, δεν ισχύει. Ήρθα σε αυτό πάρτυ αργά.
Για τους ανθρώπους που μια μέρα δέχτηκαν (θέλοντας και μη) τη μετάγγιση αυτού που λέμε “επιστημονική σκέψη” στις φλέβες τους οι λέξεις Scientific και American μαζί είναι σημαντικές.
Αλλά πάει πολύ παραπέρα: παρατηρείς κάτι, ένα φαινόμενο, ξανά και ξανά. Φτιάχνεις μια θεωρία για το φαινόμενο. Όσο η θεωρία εξηγεί και προβλέπει το φαινόμενο όλα είναι καλά. Μία φορά αν η θεωρία δεν προβλέψει το φαινόμενο, τότε σπάει η θεωρία και θες μια νέα.
Αυτό ξέρεις, αυτό εμπιστεύεσαι, που έλεγε και η διαφήμιση.
Όμως δεν είναι όλος ο κόσμος έτσι. Ναι, χρειάζεσαι ένα σύννεφο να πέσεις.
Το παράλογο του ανθρώπου
Οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να είναι παράλογοι και υπάρχουν καλοί λόγοι για να συμβαίνει αυτό. Κάπου εδώ το πράγμα μπερδεύεται. Πότε το ένστικτο είναι σωτήριο και πότε το εμφανές ψέμα μπαίνει τόσο βαθιά μέσα σου που σε κυριεύει;
Το εμφανές ψέμα, δεν είναι εμφανές σε όλους. Ή ακόμα κι αν είναι εξόφθαλμο, παραμένει τόσο άβολο που δεν μπορείς να το αποδεχτείς. Έχει και όνομα όλο αυτό, λέγεται backfire effect. Το παίρνεις πακέτο μαζί με τους ανθρώπους.
Αν κάποιος αποδεχτεί ότι κάνει λάθος, τότε γκρεμίζονται ολόκληρες κοσμοθεωρίες, έρχεται σε δύσκολη θέση για καιρό, του επιτίθεται ο εαυτός του. Έτσι, προτιμά να φτάσει σε ακραίες θεωρίες συνομωσίας προκειμένου να μείνει όρθια η θέση του. Πώς τα βγάζεις πέρα;
Σύμφωνα με το κείμενο στο Scientific American και με όλα τα σχετικά άρθρα τα μόνα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι:
- Να βγάλεις τους συναισθηματισμούς από την κουβέντα
- Να συζητήσεις πραγματικά και να αποφύγεις τις επιθέσεις (ειδικά οι ad hominem επιθέσεις δε βοηθάνε ποτέ)
- Να ακούς προσεκτικά και να επικοινωνείς με σαφήνεια
- Να σέβεσαι το συνομιλητή σου
- Να δείξεις ότι τα γεγονότα δεν καταρρίπτουν απαραίτητα ολόκληρες κοσμοθεωρίες
Το καθένα από αυτά τα πέντε βηματάκια είναι ένα project από μόνο του, που θα μπορούσε να κρατήσει 2-3 ζωές. Αλλά ειδικά το τελευταίο είναι το πιο σκληρό απ’ όλα.
Πώς να τα κάνεις όλα αυτά μέσα από το Facebook; Πώς να τα κάνεις απέναντι στα orks; Και στο φινάλε πόσο έτοιμος είσαι εσύ να αποδεχτείς μια τέτοια αλλαγή στις δικές σου θέσεις;
Όμως όπως ισχύει και στην επιστημονική μέθοδο αυτό είναι το καλύτερο που έχουμε. Αν αύριο βγει μια καλύτερη προσέγγιση, ναι, να την παντρευτούμε κιόλας. Αλλά σήμερα θα πορευτούμε με αυτό. Είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο. Κι όποιος αντέξει.